Sajam etno hrane i pića, koji je okupio 320 izlagača sa 1.500 proizvoda, otvoren je na Beogradskom sajmu i trajaće do 29. novembra. Ministar poljoprivirede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić izjavio je na otvaranju da je to najveća smotra tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu Srbije i jugoistočne Evrope. Prema njegovim rečima, to je manifestacija koja čuva ono što nas čini posebnim – tradiciju i kulturni identitet.

„Ovo je sjajna prilika da se upoznamo sa svim tradicionalnim proizvodima koji pomažu razvoju turizma i unapređenju naših izvoznih potencijala“, rekao je Glamočić i dodao da se poslednjih godina sve više traže autentični proizvodi, a Srbija taj trend može da iskoristi jer je zemlja bogate kulture i tradicije.

Ministar Glamočić istakao je da je Republika Srbija do sada zaštitila preko 30 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nekom od oznaka geografskog porekla.

„Da bi ovi proizvodi bili prepoznatljivi, Ministarstvo poljoprivrede definisalo je sistem označavanja na osnovu koga će svaki proizvod sa oznakom geografskog porekla biti obeležen kontrolnom markicom kao garantom određenog područja i specifičog kvaliteta“, objasnio je ministar Glamočić.

Kada štitimo geografsko poreklo, gradimo identitet naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, pomažemo proizvođaču da ostvari bolji plasman i višu cenu proizvoda, jačamo poverenje kupaca i podižemo nivo konkurentnosti domaće proizvodnje.

Ministar Glamočić obratio se i na Regionalnom skupu zadružnih saveza gde je poručio da je potrebno podići zadrugarstvo na viši strateški nivo.

Ministar je podsetio da se zadrugarstvo vezuje i za porodičnu proizvodnju koja je vekovima funkcionisala, omogućavajući razvoj Srbije i opstanak srpskog naroda i da su u tom periodu srpski proizvodi bili konkurentni sa svim pratećim sertifikatima i standardima.

„Srbija ima tradiciju, male i vredne proizvođače i Ministarstvo koje je voljno da pomogne. Spremni smo da merama unapredimo rukovođenje zadrugama preko savetodavnih službi ali i da omogućimo zadrugama da realizuju svoje investicione planove“ naglasio je ministar Glamočić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić podvukao je da su zadruge, kao pravni subjekti, uključene u sve uredbe Ministarstva poljoprivrede koje se odnose na unapređenje proizvodnje i plasmana primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i da će se, u okviru realizacije pretpristupnih fondova EU, planirane mere i programi mnogo lakše realizovati kroz zadruge.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">