Reklama

Opština Bač uskoro će dobiti Centar za sušenje voća i povrća, koji će biti formiran u prostorijama Udruženja žena „Kolevka Bačke“. Nezaposlene dame dobiće šansu da rade, a da nauče kako, pomoćiće im stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.

Izgradnja ovog Centra deo je projekta „Povezivanje opština i okruga u podunavskom regionu sa zajedničkim ciljem socio-ekonomskog razvoja“, koji finansira Austrijska razvojna agencija i Evropska unija. Partner u tom projektu je osim opštine Bač, novosadskog Poljoprivrednog fakulteta i Udruženja žena „Kolevka“, i Poslovni klub iz Bačke Palanke.

Projekat će trajati 18 meseci, a njegova ukupna vrednost je 144.000 EUR, od čega je vrednost donacije 125.000 EUR, a ostatak su obezbedili partneri na projektu, kažu u opštini Bač.

– Ciljna grupa u realizaciji projekta su nezaposlene žene iz opština Bač i Bačka Palanka, kao i početnici u oblasti prerade hrane i zanatstva iz opština Bač, Bačka Palanka, Odžaci i Opovo.

Kako su za „eKapiju“ objasnili u lokalnom Odeljenju za poljoprivredu i ekonomski razvoj, kapacitet sušare trebalo bi da bude oko 250 kg po turi. Centar za sušenje voća i povrća će dobiti svoj logo za pakovanje proizvoda, a biće uvedeni i HACCP standardi.

– Jedan deo proizvoda će biti plasiran preko Centra za organsku proizvodnju iz Selenče, koji ima ugovor sa „Biošpajzom“ iz Beograda – kaže za „eKapiju“ Jelena Kovačević, rukovodilac Odeljenja za poljoprivredu i ekonomski razvoj opštine Bač.

Udruženje žena iz Bača ima petnaestak članica, a kada sušara bude gotova, u poslu će moći da im se pridruže i druge. Jedan od glavnih mehanizama ruralnog razvoja svakako je prerada poljoprivrednih proizvoda, pa je projekat formiranja Centra za sušenje voća, koji je pre desetak dana i zvanično predstavljen u Baču, utoliko značajniji.

Osim gradnje sušare, kroz ovaj projekat planirana je i obuka i mentorstvo za preduzetnike iz opština Odžaci, Bačka Palanka, Opovo i Bač, kojima će na raspolaganju biti takozvani „virtuelni inkubator“. Oni koji otvaraju preduzeća, moći će da računaju na konsultantske i knjigovodstvene usluge.

Bač inače ima više od 26.800 hektara poljoprivrednih površina, od čega su najzastupljenije oranice. Oko 7.500 hektara državnog zemljišta se izdaje u zakup. Trenutno poljoprivrednici u ovoj opštini najviše uzgajaju industrijsko bilje i žitarice, a sve je prisutnija i organska proizvodnja, po kojoj su postali prepoznatljivi.

U Selenči kod Bača već tri godine radi Centar za organsku proizvodnju. Ova nevladina organizacija ima prvenstveno edukativnu funkciju – osposobljavaju za organsku proizvodnju poljoprivredne proizvođače, prerađivače, potrošače, trgovce, učenike, studente itd. Takođe, oni su zaduženi za informisanje o svim novostima u ovoj oblasti, kao i povezivanju članova centra itd…

– Centar za organsku proizvodnju pokrenuo je inicijativu da se dozvoli zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na duži rok nego inače – kazala je za „eKapiju“ Jelena Kovačević.

Naša sagovornica ističe da je to odlično za proizvođače, jer je ovakva vrsta uzgoja specifična, i potrebno je da se zemlja pripremi za proizvodnju.

I poljoprivreda i industrija

Osim potencijala za razvoj poljoprivrede, Bač nudi mogućnosti i za investiranje u oblasti industrije. Potencijale njihove industrijske zone do sada je prepoznalo devet kompanija, koje su tamo zakupile zemljište. Mogućnosti za ulaganje, Bač je predstavio i na Sajmu investicija u Novom Sadu, gde je nastupio sa partnerskom hrvatskom Udrugom za međunarodnu saradnju (TINTL).

Industrijska zona u Baču obuhvata 24 hektara, a trenutno je za zakup raspoloživo nešto više od 4,6 ha. Parcele se mogu zakupiti na 80 godina.

Zona je udaljena 12 kilometara od Dunava, a kilometar od kanala Dunav-Tisa-Dunav. Ima pristup industrijskoj železnici (jedan kolosek). Inače, Bač je od Beograda udaljen 140 kilometara, a 62 od Novog Sada.

Izvor: eKapija
M.S.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">