Prva prodavnica halal hrane u Srbiji trebalo bi da bude otvorena 27. februara preko puta Bajrakli džamije u Beogradu. Direktor sertifikacije Halal agencije Islamske zajednice Srbije Zaki Shaltaf rekao je da će u prodavnici biti prodavani mleko i mlečni proizvodi, ali i meso i prerađevine od mesa.

Beograd dobija prvu prodavnicu halal hrane
Svoje proizvode ponudiće mlekara Zornić iz Tutina, mlekara Milkop iz Raške, mlekara Fas iz Sjenice, mlekara Sjeničanka iz Sjenice, mlekara Ljin iz Novog Pazara i sjenička klanica Giljeva.

– Cene proizvoda u halal šopu biće formirane po aktuelnim tržišnim cenama sličnih proizvoda u klasičnim prodavnicama – rekao je Shaltaf.

U Halal agenciji Srbije smatraju da je domaće halal tržište neiskorišćeni potencijal i da ima mogućnost da se razvije i predstavi međunarodnom tržištu halal hrane koje je jedno od najbrže rastućih i koje ima 1,8 milijardi kupaca.

Halal sertifikat se dodeljuje proizvodima koji su nastali po pravilima koje poštuju pripadnici islamske zajednice.

Halal način ishrane je svojstven islamu i predstavlja obavezu za muslimanske vernike, a podrazumeva poseban način uzgoja i klanja stoke, kao i zabranu korišćenja pojedinih vrsta mesa, pre svega svinjskog, ali i alkohola, kao i pojedinih doadataka hrani.

U Srbiji halal sertifikat već poseduju neki od velikih proizvođača hrane poput Mlekare Subotica ili Dijamanta iz Zrenjanina.

Izvor: Kamatica, B92, Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">