Iako nije nadležnost Pokrajinskog sekretarijata za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a u cilјu da se pomogne polјoprivrednim proizvođačima potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić doneo je danas odluku da se pokrene monitoring i besplatna analiza stočne hrane na teritoriji AP Vojvodine. Ova akcija će obezbediti da se što pre utvrdi nivo Aflatoksina u stočnoj hrani, kako bi se preduzele odgovarajuće mere za pobolјšanje kvaliteta stočne hrane. Jasno je da će se na taj način rešiti i problem kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda na tržištu Srbije.

Ovaj obiman i važan posao već danas, poveren je Institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu. Cilј nam je da se predoči prava i jasna slika o trenutnom problematičnom kvalitetu stočne hrane te da se što pre otklone poteškoće koje stvaraju, kao i da se pomogne polјoprivrednim proizvođačima u prevazilaženju tog problema.

Od ovog trenutka bavimo se samo i isklјučivo rešavanjem krize u proizvodnji hrane kako za lјude tako i za stoku. Bez namere da se nastavi ili proširi bilo kakva politička debata u senci zdravstvene ispravnosti hrane, javnost će biti obaveštavana pravovremeno o rezultatima analiza koje smo pokrenuli kao i o merama koje predlažemo zarad kvalitetne informacije polјoprivrednim proizvođačima. Pozdravlјamo mere koje je donela Radna grupa za praćenje prisustva Aflatoksina u hrani i hrani za životinje, kao prvi konstruktivan korak bliže ka rešavanju nastalih problema.

Izvor: http://www.psp.vojvodina.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">