Reklama

Izvor: Tanjug

VALJEVO – Višečasovni pregovori između proizvođača voća iz valjevskog kraja, hladnjačara, predstavnika ministarstva poljoprivrede i lokalnih vlasti, u vezi sa povećanjem otkupne cene kupine, dali su samo delimične rezultate, a voćari su nakon sastanka organizovali protestnu šetnju do hladnjače u Osečini. Hladnjačari su na sastanku u toj valjevskoj opštini prihvatili da povećaju otkupnu cenu kupine sa sadašnjih 25 dinara po kilogramu na 35, odnosno 45 dinara po kilogramu, pod uslovom da i voćari prihvate klasiranje kupine. Oni ističu da su ove cene približne cenama u okruženju.

Otkupljivači, međutim, ne prihvataju zahteve da preuzete količine maline, čija je cena bila 70 dinara po kilogramu, isplate po 120 dinara jer je, kako navode, berba završena, a znatne količine maline već isporučene stranom tržištu. O zahtevima za cenu šljive danas se nije praktično nije ni razgovaralo. Udruženje proizvođača voća ne prihvata ponuđene cene, već i dalje traži da im se svaki kilogram kupine plati do 60 dinara, malina doplati do 120 dinara, a kilogram brane šljive 30, umesto 12 dinara, koliko se sada nudi.

Predstavnici ministarstva poljoprivrede su na sastanku ukazali da oni ne mogu određivati kolike će cene voća biti, već da su prihvatili da pomognu u postizanju dogovora između proizvođača i hladnjača u otklanjanju nesporazuma, a da se ovi problemi moraju rešavati kroz dogovore. Predsednik Udruženja proizvođača voća „Plodovi podgorine“ u Osečini Miodrag Nastić izjavio je Tanjugu da voćari nisu zadovoljni pregovorima, rekavši da oni ne odustaju od zahteva i da će, ukoliko oni ne budu prihvaćeni, kako je to urađeno na primer u Arilju, već od petka blokirati sve hladnjače u valjevskom kraju.

„Nećemo dozvoliti da se voće doprema niti otprema sve dok hladnjače ne prihvate naše zahteve“, rekao je on. Zamenik predsednika Skupštine opštine Osečina Ljubomir Aleksić izjavio je da ovim nije stavljena tačka na pregovore. Ovlašećeni predstavnik ministarstva poljoprivrede, koji je učestvovao u današnjim razgovorima, upoznaće Ministarstvo poljoprivrede sa ishodom pregovora, pa će se rešenje ovih nesporazuma znati verovatno do petka.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">