Velika žega krajem jula, nastavljena i u avgustu, je vratila u dnevni govor zaboravljenu reč – „aflatoksin“. Prošle godine ovaj produkt jedne plesni je zatrovao kukuruz, u meri koja je izazvala paniku, budući da aflatoksin, soj B1 ima visoko kancerogeno svojstvo. Nađen je u mleku krava koje su hranjene plesnivim, kukuruzom. Temperature ovog leta su ponovo visoke: krajem jula i do sredine avgusta bile su iznad 32 stepena, bez kiše. Velike, dugotrajne vrućine pogoduju i razvoju ove plesni pa se ovog vrelog leta pojavilo pitanje:

-Da li će kukuruz ponovo biti zatrovan plesnima „aspergilus flavus? –

dr Goran Bekavac- Neće i nema razloga za strah, kakav smo doživeli krajem prošle i početkom ove godine. – izjavio je dr Goran Bekavac, iz Zavoda za kukuruz Instituta sa Rimskih šančeva. – Ova plesan, postoji od kako je sveta i veka ali je opasno primetna u povoljnim uslovima. To je, kao i za svaku gljivu – vlaga. Utvrđeno je da je kukuruz zatrovan u lošim skladištima koja su bila vlažna ili prokišnjavala tokom čuvanja. Zato je dat nalog da se, do berbe i skladištenja, pregledaju magacini, silosi i drugi prostor u kojem se čuva kukuruz. U suvim, dezinfikovanim magacinima plesan se ne razvija i nema otrova. Ako se taj posao obavi valjano – plesan aspergilus flavus neće moći da se razvija u zrnu kukuruza i stvara otrovni aflatoksin. – objašnjava dr Bekavac.

– Da zaključim: nema razloga za brigu i strah od aflatoksina. Zrno će ostati zdravo sa svim hranljivim vrednostima i potpuno, kao i pre – ispravno i jestivo. Upozali smo ovu plesan, shvatili kako nastaje, kako se širi i stvara aflatoksin. Možemo da budemo spokojni. Držimo je na oku, pod kontrolom,- rekao je na kraju za Znanje na poklon dr Goran Bekavac.

Autor: Zaharije Trnavčević
Izvor: znanjenapoklon.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">