Reklama

Očekuje se javna rasprava za izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane.

Još uvek se samo govori, iako se očekuje, nema zvaničnih papira izmena i dopuna Zakona o bezbednosti hrane u Srbiji. Najava je bilo i prilikom, rasprave u okviru poslednjeg Novosadskog poljopivrednog sajma. Interes za izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane postoji, posebno za učešće u javnoj raspravi. Prisutni na Sednici Grupacije laboratorija Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriji u vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) su saglasni da su oni ti, na koje se taj zakon odnosi i koji treba da ga sprovode u praksi, a imaju mnogo primedbi i očekuju da se kroz predlaganje izmena i dopuna, odnosno javnu raspravu, to i uvaži. Sednicom je predsedavala predsednica mr Snježana Pupavac, koja je istakla da su četiri laboratorije iz Srbije, prošle “najstrožu kontrolu”, nakon upoređivanja sa laboratorijama EU u oblasti mikotoksina- ispitivano je prisustvo Aflatoksina M1 u mleku. Uzorci ring testova poslati su iz referentne laboratorije EU 22.aprila 2013, a rok za dostavu rezultata bio je 17. maj, odnosno 22.maj. Nakon konačnog izveštaja, od pre par dana, FINS iz Novog Sada, Institut za higijenu i tehnologiju mesa Beograd, Eko-Lab Padinska skela i SP Laboratorija su dobile odgovarajuće ateste u Evropi čime se potvrđuje njihova kompetentnost.

Učestvujući u radu sednice Zoran Marinković iz Uprave za veterinu je naglasio da još uvek nema tačnih pisanih informacija o tome dokle se stiglo u postupku izrade izmena i dopuna zakona o bezbednosti hrane. Medđutim, cilj ovakvih okupljanja, kao što je ovaj na Grupaciji za laboratorije je da se čuju primedbe koje će se ugraditi prilikom izmena i dopuna zakona. To je potvrdio i Goran Stojković iz Ministarstva zdravlja koji je naglasio da nedostaju neka podzakonska akta za Zakon o bezbednosti hrane, a razlog su neprecizne odredbe zakona na osnovu kojih se donose podzakonska akta. Prema njegovom mišljenju očekuje se donošenje dva pravilnika (o vodi i aditivima, ali i o jodiranju soli). On je posebno podvukao da su mnogi naši zakoni mnogo strožiji od onih koji su EU, ali je stvar u njihovoj primeni. Jer, mi imamo znanje, ali ga treba primeniti u praksi. U raspravi je posebno ukazano da je potrebno pojačati unutrašnju kontrolu i brže se prilagođavati novim propisima.

Na sednici je posebno ukazano da za kvalitet roba, pre svega, odgovara proizvođač, a ako je ona iz uvoza – uvoznik. To znači da se po ugledu na EU, ide na jačanje svesti proizvođača, o kvalitetu i bezbednosti proizvoda koji se nude tržištu. Dakle, kako je rečeno potrebna je samokonorola i jačanje svesti za nju, a to se ne može odjednom postići. Za to je potrebna i stalna edukacija.

U radu Grupacije laboratorija učestvovao je i savetnik u kabinetu predsednika PKS i centru za kvalitet PKS Ljubiša Dimitrijević, koji je podneo informaciju o formiranju novog Odbora – Udruženja akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti u PKS.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">