Reklama

Posebno je bitno da mali proizvođači vode računa o bezbednosti hrane, jer u ovoj oblasti nema improvizacija i propisi se moraju stalno primenjivati.

Jezgro bezbednosti hrane u regionu Jugoistočne Evrope nalazi se u sprovođenju u praksi sistema HACCP. Ovo je istaknuto u završnom radu projektne radionice ,,Bezbednost hrane u praksi u regionu Jugoistočne Evrope – Standard za obezbeđenje kvaliteta GLK za male proizvođače hrane“. Cilj radionice bio je da se sagledaju dosadašnji rezultati i utvrde koraci za nastavak aktivnosti u promovisanju sistema za kvalitet hrane malih proizvođača u Srbiji i regionu. Radionica je održana u okviru Međunarodnog projekta German cooperation – GIZ, Michel – Instituta, BalkanNet iz Makedonije, a podržana je od Privredne komore Srbije.

Kristijan Rajnfelder iz Nemačke govorio je o daljim koracima za nastavak aktivnosti u promovisanju sistema za kvalitet hrane malih proizvođača u Srbiji i okolnim zemljama. On je posebno istakako da je cilj održavanja radionice da se poboljša kvalitet i bezbednost hrane u celom regionu JIE. Rajnfelder je ukazao na uspešno sprovođenje ovog projekta koji je doveden do kraja, uz poseban naglasak značaja da je to rađeno baš kod malih proizvođača hrane.

Žan Stanoevski, predsednik Balkan Neta iz Makedonije u prezentaciji je govorio o održanim radionicama, i praktičnom delu – obilasku malih proizvođača hrane u regionu, uspesima i slabostima kao i dodeli certifikata za one koji su ispunili uslove. On je posebno ukazao na značaj povećanja svesti o bezbednosti hrane kod malih proizvođača. U bezbednosti hrane nema improvizacija, rekao je on, i dodao da se propisi moraju stalno primenjivati. To znači, naglasio je Stanoevski, da proizvodi moraju da budu besprekorni na rafu, stolu i na trpezi. Jednom dobijen certifikat ne znači da je to trajno, već se on u radu sa kvalitetom mora stalno potvrđivati.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije, Nenad Budimović, je ukazao da je komora bila učesnik u sprovođenju ovog projekta. Značaj projekta ogleda se u tome što on obuhvata male privrednike i porodična domaćinstva. Prilikom realizacije projekta u radionicama su učestvovali baš ti mali proizvođači iz regiona, a pre dodele certifikata, članovi komisije uverili su se u ono što oni rade i proizvode na licu mesta.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">