Dodatna ispitivanja koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izvršilo nakon sumnje u prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka, uzetih u okviru vanredne kontrole koja je sprovođena od početka ferbruara ove godine, potvrdila su i mogućnost prisustva aflatoksina M1 iznad dozvoljenih vrednosti.

Zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka unutar istog mleka, Ministarstvo poljoprivrede će po preporuci Referentne laboratorije Evropske unije poslati sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, u laboratoriju koja može sa preciznošću da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M1 u mleku.

Veterinarska inspekcija naložila je povlačenje iz prometa mleko čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količine aflatoksina M1, dok ne stignu rezultati superanalize iz Holandije.

Inspekcije Ministarstva poljoprivrede utvrdiće s kojih farmi muznih krava potiče mleko čiji uzorci su pokazali povišen nivo aflatoksina i daće nalog za obustavu isporuke mleka s tih farmi.

Ministarstvo uvodi i pojačanu kontrolu uvoznog mleka jer se radi o regionalnom problemu.

Poljoprivredna i veterinarska inspekcija započele su novu vanrednu kontrolu stočne hrane koja je uzročnik pojave aflatoksina u mleku. Od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava kontaminiranom hranom, aflatoksini isčezavaju iz mleka.

Industrijama mleka data je instrukcija o obaveznoj dnevnoj samokontroli sirovog mleka i gotovih proizvoda.

Zdravlje ljudi u Srbiji nije ugroženo konzumiranjem mleka koji je u rafovima prodavnica jer je nivo aflatoksina, iako u nekim uzorcima iznad dozvoljenih granica, daleko ispod koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme.

U Srbiji je do 2010. godine dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku bilo deset puta veće nego danas (0,5 umesto sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu), što je standard koji u ovom trenutku važi u velikom broju država, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Ministarstvo upozorava na sve češće pokušaje da se senzacionalističkim pristupom vrlo ozbiljnim i značajnim temama ugrožavaju ekonomski interesi Srbije, u ovom slučaju njenih proizvođača i prerađivača mleka, kao i da se unosi bespotrebna panika među stanovništvom.

Izvor: http://www.mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">