Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug

Srbija će i u narednih godinu i po imati pravo bescarinskog izvoza nekoliko hiljada proizvoda na tržište SAD. Naime, Američki Senat i Kongres su, u okviru produžetka Generalnog sistema preferencijala (GSP) potvrdili i Srbiju na listi zemalja kojima je dozvoljen preferencijalni režim izvoza u SAD, saopštila je Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza -SIEPA.

Time se kompanijama iz Srbije omogućava bescarinski izvoz za više od 4.000 proizvoda u SAD do 31. jula 2013.

Bescarinski izvoz za ukupno 4.650 proizvoda, odnosi se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, sa izuzetkom većine tekstilnih – odeće i obuće, satova, ručnog putnog pribora, radnih rukavica, kožne odeće, čelika i proizvoda, stakla i proizvoda i proizvoda elektronike. Roba treba da zadovolji i kriterijum porekla, tj. mora da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 % vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije.

Kongres je potvrdio i da će svim uvoznicima robe iz zemalja sa liste GSP, biti isplaćena potraživanja za carine retroaktivno za celu 2011.godinu.

Ovo je dobra vest koja će, s jedne strane, dodatno ohrabriti američke uvoznike naše robe, a s druge strane, naše izvoznike da agresivnije ‘napadnu’ ovo bogato tržište, rekao je direktor SIEPE Božidar Laganin.

On je dodao da se time formalno zatvara krug tržišta koja zajedno broje oko milijardu stanovnika, na koja se srpski proizvodi izvoze, bez ili sa minimalnim carinama, pa je to dobra vest i za zainteresovane investitore.

Laganin je precizirao da ulagači koji dođu u Srbiju da proizvode za izvoz, mogu da računaju na značajne uštede u plasmanu tih proizvoda, a samim tim i na njihovu veću konkurentnost na željenim tržištima.

„Kompanije iz Srbije i njihovi uvoznici u SAD nisu koristili te olakšice u dovoljnoj meri i ovo može da nam bude dobro podsećanje da to treba da

iskoriste. Mi ćemo nastojati da u narednim godinama povećamo prisutnost domaćih kompanija na teritoriji SAD, što kroz sajamske nastupe, što kroz direktne ‘B2B’ kontakte“, dodao je Laganin.

GSP je sredstvo trgovinske politike, koje predviđa da putem primene carinskih povlastica razvijene zemlje – davaoci preferencijala podstiču izvoz,

industrijalizaciju i povećanje stope ekonomskog rasta zemalja u razvoju – korisnika preferencijala.

Preferencijalna trgovina podrazumeva da se u SAD mogu uvoziti proizvodi iz više od 140 zemalja, uključujući i Srbiju, bez carina ili sa minimalnom carinom.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">