Reklama

U narednih desetak dana se očekuje da dođe do ujednačavanja cene suncokreta na tržištu Srbije sa cenama u zemljama bližeg okruženja, gde se beleži njen blagi rast, izjavio je danas Tanjugu direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.
Cene suncokreta u Bugarskoj i Rumuniji trenutno iznose oko 29 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), kazao je Galetin.

Moglo bi se pretpostaviti da će cena suncokreta u Srbiji do novog sastanka proizvođača i uljara dostići barem približan nivo od 27,30 dinara bez, odnosno 30 dinara sa PDV-om, po kilogramu, naveo je Galetin, ali i dodao da je stvar pregovora da li će cena i biti tolika.

Srbija je zemlja koja praktično prva u regionu skida suncokret, tako da cene koje su se pojavile pre par nedelja, kada su pali prvi otkosi suncokreta novog roda, nisu mogle biti referentne niti upoređujuće sa cenama na međunarodnom tržištu, objasnio je Galetin.

On je dodao da su cene suncokreta u Srbiji tada bile na izuzetno niskom nivou, i iznosile i 22 do 23 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

„Sada je situacija nešto drugačija i kako zemlje našeg bližeg okruženja ulaze u punu žetvu suncokreta, te cene koje su trenutno aktuelne na međunarodnim tržištima se mogu porediti i mogu biti reper i za naše tržište“, objasnio je Galetin.

Te se cene svaki dan menjaju, ali ono što je primetno jeste trend blagog rasta, rekao je Galetin, precizirajući da kilogram suncokreta trenutno košta 28,80 dinara u Bugarskoj i 28,50 dinara u Rumuniji, bez PDV-a.

On je na kraju istakao da je najbitnije da se postigne dogovor proizvođača i uljara i da proizvođači „koliko – toliko dobiju cenu koja će zatvoriti njihovu proizvodnu kalkulaciju“.

Koji je to nivo cene, kako je primetio Galetin, samo poljoprivredni proizvođači znaju, s obzirom da je nivo agrotehnike koji su primenjivali različit.

„U svakom slučaju, mislim da bi prerađivači u ovom trenutku trebali da podele bar minimum tog rizika proizvodnje, zajedno sa proizvođačima i da im izađu u susret, kako bi imali sledeće godine, korektnog i dobrog partnera u proizvodnji suncokreta“, zaključio je Galetin.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će do 20. septembra inicirati sastanak na kome će se razgovarati o konačnoj otkupnoj ceni suncokreta, a ratari su odlučili da do tada prekinu blokade puteva.

Protesti poljoprivrednika počeli su 28. avgusta, a njihov sadašnji zahtev je da otkupna cena suncokreta bude 35 dinara po kilogramu, umesto 25 dinara, koliko su im ponudile uljare.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">