Reklama

Krompir je na Staroj planini rodio kao retko kad, pa sa hektara može da se izvadi i više od pet tona. Kako kažu zemljoradnici, njive na Staroj planini, naročito na višim delovima planine, poznate su i kao ‘devičanske njive’, jer se ovde krompir ne tretira nikakvim hemikalijama, već isključivo stajskim đubrivom, pa zemljište nije zagađeno ni veštačkim đubrivima.

Najviše ‘devičanskih’ njiva ima u okolini sela Topli do, Dojkinci, Jelovica, Izatovci i drugim selima Gornjeg Visoka na Staroj planini. Dragan Najdanović, iz sela Dojkinci, kaže da tajna izuzetno kvalitetnog krompira leži u činjenici da u ovom podneblju praktično nema štetočina, poput zlatica, tako da nema potrebe za tretmanom zemljišta hemikalijama.’Jedine štetočine sa kojima možemo imati problema su divlje svinje’, rekao je Najdanović, jedan od najvećih proizvođača krompira, koji je zbog izuzetnog kvaliteta sve traženiji na tržištima Zapadne Evrope.U selu Jelovica, na parceli od svega desetak ari porodica Jončić zasadila je krompir, a, prema rečima Branimira Jončića, krompir je rodio odlično, pa se sa deset ari pod krompirom može izvaditi i više od 500 kilograma prvoklasnog krompira. ‘Da bi pospešili rod koristili smo jedino stajnjak. Krompir proizvodimo za sopstvene potrebe, nešto malo i prodamo, ali ko je zasadio hektar pod krompirom može da izvadi i više od pet tona’, rekao je Jončić Tanjugu.

Izvor: (Tanjug – Biz)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">