Reklama

Iz nedelje u nedelju oktobra rastao je obim ponude obe kategorije prasadi na stočnim pijacama u Srbiji, a ponuda tovnih svinja i krmača za klanje bila je takođe nešto bolja.
Prasad telesne mase do 15 kilograma mogla su se pazariti po dominantnoj ceni od 250 dinara za kilogram (din/kg), mada je poslednjih desetak dana primetno pala cena u odnosu na početak oktobra.

Prasad telesne mase od 15 do 25 kilograma mogla su se pazariti po dominantnoj ceni od 240 din/kg, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Međutim, nije se ostvario promet ovom kategorijom svinja, koji su očekivali odgajivači i trgovci, prvenstveno zbog dosta visokih cena kukuruza i ostalih komponenti za pripremu stočne hrane.

Ponuda tovnih svinja na većini stočnih pijaca bila je nešto bolja nego prethodnih meseci, a obim prodaje bio je loš.

Tovljenici telesne mase od 80 do 120 kilograma mogli su se pazariti po ceni od 170 do 230 din/kg, ali je ipak dominirao iznos od 190 din/kg, što ukazuje na pad u odnosu na septembar za 10 din/kg.

Tovne svinje mase preko 120 kilograma mogle su se pazariti na deset stočnih pijaca. Dominantna cena iznosila je 180 din/kg, kao u septembru.

Nešto bolja ponuda na prodajnim mestima evidentirana je i u kategoriji krmača za klanje, a prodaja se odvijala najčešće po ceni od 170 din/kg, što je za 10 din/kg niža dominantna cena u odnosu na septembar.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">