Reklama

Inovativni proizvod, brašno od tikve golice, dobija se u procesu proizvodnje hladno ceđenog ulja og tikve golice. Namenjen je pekarskoj industriji, kao dodatak pekarskim proizvodima. Brašno je visoke nutritivne vrednosti, bogato je organskim i mineralnim materijama, specifičnog – aromatičnog, zanimljivog i novog ukusa, praškaste konzistencije, zelenkaste boje. Brašno se posebno prilagođuje u postupku mlinske prerade, sa parametrima procesa definisanim tako da se dobije fini granulometriski sastav, kao i da se izbegne pokretanje nepoželjnih procesa koji bi mogli uticati na promenu nutritrvnih ili senzornih svojstava polazne sirovine.

Brašno od semena tikve golice kao dodatak pekarskim proizvodima učestvuje sa udelom od 20% pri čemu se ostvaruju reološka svojstva testa , povećan randman pekarskih proizvoda, dobijaju se podatnija svojstva testa prilikom obrade, sa adekvatnom zapreminom i senzornim svojstvima, i obezbeđuje se prijatna aroma atraktivina za potrošače pekarskih proizvoda.
Ostatak semena tikve u procesu proizvodnje hladno ceđenog ulja od tikve golice se do sada koristio za stočnu hranu i organsko đubrivo.

Inovacija se trenutno realizuje na delimično kompletiranoj tehnološkoj liniji za proizvodnju hladno ceđenog ulja, kapaciteta 52.000kg zrna tikve na godišnjem nivou. Od čega se dobija hladno ceđenog ulja 37,20% tj. brašna 62,80%. Planira se povećanje kapaciteta proizvodnje, odnosno kompletiranje linije za proizvodnju hladno ceđenog ulja. Na godišnjem nivou naš trenutni kapacitet mini uljare je 350.000kg zrna uljarica. računajući rad pužnih i hidrauličnih presa.

Labaratorijska istraživanja i kontrola brašna od semena tikve golice obavlja se na fakultetu. U pripremi je apliciranje za sertifikat HCCP-a.
Prodato je 5.500kg na domaćem tržištu/2012g, a razgovara se i sa kupcima u inostranstvu. Tokom izrade inovacije anketirano je 60 kako velikih tako i malih pekarskih industrija i pekara i sklopljeno je 20 predugovora o dugoročnom snabdevanju sa ukupnom količinom od 20 tona brašna u prvoj godini proizvodnje, a gruba procena čiste zarade, sa punim kapacitetom rada je 120.000€ za godinu dana.

Predat je zahtev za patent Zavodu za intelektualnu svojinu

Izvor: http://inovacija.org

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">