Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) navela je da se gojaznost i nekvalitetna ishrana značajno odražavaju na globalnu ekonomiju.

Fao je pozvao vlade da investiraju u zdravu ishranu, jer bi ona donela velike ekonomske i društvene koristi.

Smanjena produktivnost i rast troškova u zdravstvu povezani sa nekvalitetnom ishranom mogli bi da odnesu i do pet odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) odnosno 3,5 biliona dolara godišnje, navodi FAO.

Organizacija u svom godišnjem izveštaju navodi da 12,5 odsto svetske populacije ne podmiruje ishranom potrebe organizma za energijom, dok se 26 odsto dece u svetu ne hrani dovoljno kvalitetno. Oko dve milijarde ljudi pati od nutritivnih nedostataka, a 1,4 milijarde je gojazno, među kojima je 500 miliona izuzetno gojaznih, navodi FAO.

Urbanizacija, životni stil koji podrazumeva puno sedenja i sve veća dostupnost brze hrane predstavlja značajne izazove u borbi sa gojaznošću, ali bi koristi od te borbe bile višestruke, smatra organizacija.

FAO poziva svetske lidere da ulažu u zdravu hranu i promovišu proizvodnju voća, povrća i mahunarki, kao i životinjskih proizvoda.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">