Često se postavlja pitanje: Da li Srbiji trebaju zadruge i da li one imaju budućniost? Naravno i u Svetu i kod nas u Srbiji zadruge imaju budućnost. Dok postoje mali robni proizvođači, davaoci ili korisnici usluga postojaće i potreba da se oni međusobno povezuju i udružuju.

Sada u Srbiji treba obratiti pažnju na jednu od najvažnijih stvari, kada je reč o zadrugama, a to je organizovanje i formiranje zadruga na lokalnom nivou. Zadruge treba organizovati za jedno ili više sela, zavisno od broja poljoprivrednih proizvođača, i tako obezbediti da poljoprivrednici zajedno nastupaju na tržištu. Ovako udruženi oni postaju jači i superiorniji na tržištu i mogu na taj načina da se suprostave jačim trgovačkim kućama i onima koji hoće da prisvoje deo rezultata njihovog rada. Međutim mišljenje stručnjaka je da će u budućnosti biti potrebno organizovati lokalne poljoprivredne zadruge iste vrste koje će se međusobno povezati u zadruge koje će delovati na većem proizvodnom području, ili pak u poslovne zadružne saveze i tako jačaju svoju poziciju na tržištu.Ovako formirane zadruge treba odmah da pokrenu inicijativu izgradnje silosa i hladnjača i da u njima koncentrišu proizvode svojih zadruga, čuvaju ih, razvrstavaju ih po kvalitetu i prodaju po cenama koje su mnogo više od cena koje su bile ponuđene pri samoj žetvi ili berbi.

Perspektivno, kada zadruge i zadrugari budu uspeli da kupe ili izgrade svoje mlekare ili klanice, svoje mlinove i pekare, tek tada će biti rame uz rame sa evropskim zadrugarima. To vreme treba dočekati. Ono neće doći samo po sebi. Za to i takvo vreme seljaci Srbije moraju se sami izboriti.

Autor: dipl. inž. Igor Ristić – PSSS Leskovac
Izvor: http://www.psss.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">