Ministarstvo poljoprivrede Srbije razjasnilo da će proizvođači meda i čajeva bezbedno moći da izvoze svoje proizvode u Evropsku uniju.

Panika koja se poslednjih nedelja širila u zemlji da je u EU već stupio propis koji mora da primeni i Srbija – da med i čajevi neće moći da se prodaju i izvoze bez specijalnih skupih sertifikata, kako se ispostavilo bila je neosnovana.

Fama koja vlada u srpskoj javnosti o propisima vezanim za pripremu ulaska zemlje u EU, posle više puta prežaljene zabrane pečenja rakije ili klanja prasića, poslednjih nedelja se dodatno zakomplikovala.
Ovog puta zabrinutost se odnosi na navodni propis EU kojim je u toj zajednici, a “po defaultu” i u Srbiji zabranjena prodaja meda i čajeva, kao i proizvoda od njih.

Tu vest su, naime preneli brojni portali u regionu, pa i u Srbiji, a temom su se bavile i pojedine naše televizije.
Objavljeno je da je direktivom EU odnosno Direktivom 2004/24/EC, od aprila u zemljama EU zabranjeno da prodaju lekovito bilje, prirodne lekove na bazi trava – čajeve, kao i med i proizvode od meda.
Prema tim istim navodima, “prirodni lekovi od bilja pre prodaje moraju se istraživati nekoliko godina, a sertifikat bez koga se ne može ući na tržište Europske unije košta 100.000 evra”.

Stvar zvuči još ozbiljnije kada se uzme u obzir da je navodni propis deo u Srbiji već godinama ozloglašenog “Kodeksa alimentarijusa” (o kom kruže mejlovi da podrazumeva proizvodnju mesa uz upotrebu hormona i antibiotika, primenu GMO i ko zna kojih sve otrova u namirnicama…).

Zabrane će navodno morati da se drže i mnoge zemlje koje nisu članice Evropske unije, a odnosi se na države potpisnice Kodeksa alimentarijusa, među kojima je i Srbija.

Nenad Stanojević, direktor “Adonisa” iz Sokobanje je izjavio da im se niko od predstavnika države nije obratio sa zvaničnim objašnjenjem te informacije ili bilo kakvom preporukom za dalju proizvodnju.
– Ič ne verujem u tu priču – rekao je Stanojević.

I u udruženju pčelara bili su podjednako skeptični prema objavljenoj infromaciji, a predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živanović nas je ljubazno zamolio da kontaktiramo predstavnike države i celu stvar razjasnimo jer ni njemu baš sve nije jasno.

Situaciju je razjasnila Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije. U zvaničnom dopisu Mondu je navedeno da je direktiva 2004/24/EC je dopuna osnovne direktive 2001/83/EC o medicinskim proizvodima za ljudsku upotrebu.

– Direktiva 2004/24/EC se odnosi na tradicionalne medicinske proizvode na bazi bilja, znači da se ovde ne radi na primer o čaju ili medu sa aspekta zahteva bezbednosti i/ili kvaliteta za ljudsku upotrebu, već se odnosi na tradicionalne lekove na bazi bilja – navode iz Uprave.

Dato je objašnjenje vezano i za prokuženi Kodeks alimentarijus. Kažu da nema nikakve istine u priči da je taj propis obavezujući za Srbiju.
Codex је uоbičајеni krаći nаziv Kоmisiје zа Codex Alimentarius (Codex Alimentarius Commission, CAC), spеciјаlizоvаnе mеđunаrоdnе оrgаnizаciје zа hrаnu kојu su 1963. gоdinе zајеdnički оsnоvаlе Оrgаnizаciја Uјеdinjеnih nаciја zа hrаnu i pоlјоprivrеdu (FAO) i Svеtskа zdrаvstvеnа оrgаnizаciја (WHO) sа оsnоvnim cilјеm dа sе dоnоšеnjеm stаndаrdа i srоdnih dоkumеnаtа (uputstvа, prаvilа dоbrе prаksе, prеpоrukе itd.) zаštiti zdrаvlје pоtrоšаčа i оlаkšа mеđunаrоdnа trgоvinа hrаnоm.

– Drugim rečima nijedan dokument koji je donela Kоmisiјa zа Codex Alimentarius nije obavezujući ni za jednu državu potpisnicu, uključujući i Srbiju – navode u Upravi za veterinu.

Novi propis će se dakle, odnositi isključivo na prodaju lekova na bazi bilja.
Bez obzira na to, svi koji su se zabrinuli da u Srbiji više neće moći da kupe domaći med ili da kad dobiju grip neće moći pošteno da popiju čaj, mogu da odahnu. Nema ništa od te priče. Evropa nam možda nameće razne uslove, ali u med i čaj nisu dirnuli.

Izvor: Mondo

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">