Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je danas da će cena hleba ostati nepromenjena do 30. septembra, zbog intervencija države iz robnih rezervi, a posle toga slede novi razgovori sa pekarima.

Govoreći o posledicama suše, koja je samo u Vojvodini odnela milijardu evra i čija konačna procena još nije napravljena, on je poručio da će Vlada pomoći koliko može da se štete saniraju.

„Štab za vanredne situacije prikuplja podatke sa terena i posle toga će se preduzeti konkretne mere. Nažalost, zbog finansijskih mogućnosti, država neće moći direktno da finansira sanaciju, ali će osloboditi poljoprivredne proizvođače nekih nameta koji su u ingerenciji države, istakao je Knežević tokom radne posete Arilju.

On je rekao da će sredinom septembra biti rebalans budžeta, kojim će se odrediti sredstva kojima će Vlada moći da raspolaže do kraja godine i kojima će se obezbediti normalno funkcionisanje države i saniranje šteta suše.

Srbija je u ozbiljnim problemima. Republički budžet je razoren i samo za normalno funkcionisanje države do kraja godine, za plate, penzije i ostala izdvajanja potrebno je pronaći 2,5 milijarde evra, koje Srbija u ovom trenutku nema, izjavio je Knežević.

Posle sastanka sa predstavnicima malinara iz Udruženja „Vilamet“, on je najavio da će ministarstvo „tokom septembra izaći sa zakonom o podsticaju poljoprivredi, kojim će biti predviđene i subvencije za proizvodnju maline“.

Predsednik Udruženja „Vilamet“ Dragan Bogdanović izjavio je za Tanjug da je veliki pomak i to što je ministar došao u Arilje, i najavio da se nada boljoj saradnji od dosadašnje.

„Dogovorili smo se da Ministarstvu podnesemo elaborat u narednom periodu, kako bi počeli razgovore o dugoročnom rešavanju problema cene maline“, rekao je Bogdanović.

Bogosavljević: Opravdano poskupljenje hleba do tri dinara – ali od oktobra

Hleb „sava“ mogao bi da poskupi maksimalno za tri dinara ili šest odsto i to od 1. oktobra, a svako veće povećanje cena bilo bi neopravdano i veliki udar na standard građana, ocenio je danas predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević.

On je na konferenciji za novinare rekao da bi sa tim poskupljenjem bili pokriveni svi povećani troškovi proizvodnje hleba, a da je potpuno neopravdan zahtev Unije pekara Srbije za poskupljenjem hleba od 10 dinara ili više od 22 odsto u narednim danima.

Bogosavljević je rekao da suša nikako ne može biti argument za povećanje cene hleba jer ona „nije pogodila pekarstvo već stočarstvo“.

„Nalazimo se na dva meseca posle dobre žetve pšenice, silosi su puni, postoji višak pšenice za izvoz. Te zalihe su na strani ponude i utiču na stabilnost cena hleba“, ocenio je Bogosavljević.

On je rekao da se u zahtevima Unija pekara Srbije prepoznaju elementi kartelskog ponašanja i zloupotreba dominantnog položaja na tržištu pohvalivši reakciju ministra trgovine Rasima Ljajića da odbije zahtev za povećanje cene hleba.

Bogosavljević je dodao da hleb u Srbiji nije najjeftiniji u regionu jer je u Makedoniji cena između 27 i 43 dinara po vekni, kao i da je neopravdano mišljenje Unije pekara da je realna cena vekne hleba od 500 grama u Srbiji pola evra.

Cena osnovne vrste hleba „sava“ ograničena je uredbom vlade na maksimalno 44 dinara do 30. septembra. Na tržištu ta cena se kreće između 27 i 44 dinara. U proteklih godinu dana cena hleba nije povećavana već je uredbama vlade dva puta snižavana i ograničavana.

Pekari ne odustaju

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je danas da pekari neće odustati od zahteva za povećanje cene hleba na 54 dinara i najavio da će u suprotnom možda biti i nepopularnih mera, poput blokade saobraćajnica.

„Ukoliko bude potrebno, moraćemo da posegnemo i za nekim nepopularnim merama. Možda ćemo kao znak upozorenja organizovati blokadu saobraćajnica vozilima“, rekao je Pralica u jutarnjem programu RTS-a.

On je istakao da je ovo već treća nedelja od kako su porasle cene pšenice i brašna, i dodao da poskupljenje hleba nalažu i drugi parametri.

Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić saopštio je juče da Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 ostaje na snazi, jer nema realnog osnova za njene izmene.

Prema toj uredbi, osnovna vrsta hleba „sava“ neće poskupeti do daljnjeg i maksimalna cena vekne ostaće 44 dinara.

Ljajić: Nadam se da pekari neće protestovati

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić ponovio je danas da nema osnova za poskupljenje hleba i izrazio očekivanje da neće doći do protesta pekara, nezadovoljnih postojećom cenom hleba od 44 dinara po vekni.

Proizvođačka cena hleba kreće se između 22,5 i 23 dinara i važeća uredba ostaće na snazi do 30. septembra, rekao je ministar gostujući na Televiziji B92.

Ljajić je rekao da su u ministarstvu raspoloženi da i dalje razgovaraju sa predsavnicima Unije pekara Srbije i da su spremni na kompromis gde ima razloga za to.

Prema njegovim rečima, od trgovinskih lanaca dobili su informacije da oni imaju ponudu za kupovinu hleba po ceni od 23, 24 dinara.

Na pitanje novinara kako je moguće da proteste najavljuje poslanik najveće političke partije na vlasti Srpske napredne stranke, Zoran Pralica, koji je i predsednik Unije pekara Srbije, Ljajić je odgovorio da je to neuobičajno, ali da je to možda pokušaj da se izvrši politički pritisak na vladu da popusti.

On je rekao da je bio iznenađen kada je saznao da je Pralica poslanik SNS.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">