Cena pšenice na tržištu u Srbiji ne može da bude niža od 18,27 dinara za kilogram, ako se imaju u vidu troškovi proizvodnje i ovogodišnji prosečan prinos te žitarice, izjavio je danas Tanjugu predsednik Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) Radislav Jovanov.

Aktuelna cena od 16 dinara pa čak i nešto niža, koju diktiraju mlinovi, neodrživa je jer su time na gubitku poljoprivredni proizvođači, koji su tako praktično „kažnjeni“, iako su ostvarili veoma dobar prosečan prinos od 5,5 tona po hektaru, što je ukupan rod veći od tri miliona tona, rekao je Jovanov.

Stručne službe ZSV su, pre početka žetve, uradile obračun troškova proizvodnje pšenice roda 2013. godine, na osnovu procenjenog prosečnog prinosa od pet tona, utvrdivši da oni iznose nešto više od 100.000 dinara po hektaru.

Od tog iznosa, za troškove mašinskih operacija namenjeno je oko 43.000 dinara a ostatak ide za nabavku repromaterijala, tako da bi prema toj kalkulaciji cena koštanja pšenice trebalo da bude 20,1 dinar a prodajna sa deset odsto akumulacije, dva dinara više.

Jovanov je podsetio da je ZSV uputio zahtev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da za potrebe republičkih robnih rezervi bude otkupljeno 200.000 tona novog roda hlebnog žita, po ceni ne manjoj od 20 dinara, što bi kako je napomenuo uticalo na uspostavljanje koliko-toliko prihvatljive cene na tržištu.

On smatra da je nedavno otkupljenih 59.500 tona za državne robne reserve „simbolična količina“ ako se ima u vidu ukupan rod i naglašava da bi Direkcija za robne reserve trebalo da otkupi ozbiljnije količine pšenice.

Procenjuje se, kako je dodao Jovanov, da će uprkos dobrom rodu hlebnog žita i u zemljama koji su najveći njegovi proizvođači, cena rasti jer nema dovoljno zaliha pa se zato poljoprivrednicima preporučuje da pšenicu uskladište pa da je kasnije prodaju.

Mnogi ratari to nisu u prilici da učine jer im je dobijeni novac od pšenice prvi godišnji znatniji prihod, kojim moraju da plate troškove ili da ulože u novu proizvodnju.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">