Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da je Vlada Srbije na današnoj sednici usvojila meru na osnovu koje će proizvođači šećera vratiti maloprodajne cene na nivo pre 1. oktobra.
Knežević je rekao novinarima da su takođe donete mere koje će obezbediti da u narednom periodu na rafovima u radnjama bude dovoljno ulja, kao i drugih osnovnih životnih namirnica.

Govoreći o šećeru, on je istakao da je država pokazala svoju snagu u pregovorima sa proizvođačima šećera koji će smanjiti cene.

„Vlada je danas usvojila niz uredbi koje se tiču očuvanja standarda naših građana“, rekao je Knežević.

Sunoko i Senta prodaju šećer po 79 dinara

Šećerane Sunoko i TE TO Senta danas u najavile da će veleprodajne cene šećera ograničiti na 79 dinara po kilogramu.

Maksimalna trgovačka marža na šećer je 10 odsto, što znači da će šećer te dve šećerane u radnjama biti jeftiniji od onoga koji isporučuju državne robne rezerve, po ceni od 95,05 dinara.

Trgovci su proteklih dana šećer koji nije iz robnih rezervi prodavali po cenama od 98 do 110 dinara.

U dopisu ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću rukovodstvo fabrike Sunoko je navelo da ta kompanija ograničavanjem veleprodajne cene šećera daje doprinos nastajanjima Vlade Srbije da se stabilizuje tržište i pomogne građanima u uslovima ekonomske krize.

Ukazano je da je cena šećera u Srbiji niža nego u bolo kojoj zemlji Evropske unije, a da šećerane plaćaju najskuplju šećernu repu.

Kompanija Sunoko je od resornog ministra zatražila da utvrdi politiku subvencionisanja poljoprivrednih kultura na način kako je to rešeno u EU, „pa makar i na nižem nivou nego što je tamo u primeni“.

Šećerana TE-TO Senta je, pored ograničavanja veleprodajne cene šećera, na 30 dana ograničila i rok za plaćanje isporučenog šećera.

Uprava te fabrika je zadovoljna što je Vlada Srbije zabranila izvoz šećerne repe, jer je to jedan od načina da se ublaže posledice suše koja je pogodila poljoprivredne proizvođače.

Vlada povlači uredbu o bescarinskom uvozu šećera

Vlada Srbije povući će odluku o bescarinskom uvozu šećera, nakon što su šećerane odlučile da vrate cenu tog proizvoda, ali bi na današnjoj sednici trebalo da bude usvojena odluka o bescarinskom uvozu 20.000 tona ulja, najavio je ministar za spoljnu, unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić.

„Šećerane su nas obavestile da su rešile da vrate cene, pa smo odlučili da povučemo odluku o bescarinskom uvozu“, kazao je Ljajić agenciji Beta.

On je naveo da će Vlada, kako je ranije najavljeno, usvojiti odluku o bescarinskom uvozu 20.000 tona ulja, kako bi zaustavila poskupljenje i nestašicu ove namirnice.

Vlada Srbije usvojila je danas uredbe kojima su duplirane subvencije u stočarskoj proizvodnji i povećana premija sa pet na sedam dinara za litar mleka.

Za umatičena grla Vlada je predvidela subvencije od 25.000 dinara godišnje po grlu za pravna i fizička lica, za tov junadi 10.000 dinara i za tov svinja 1.000 dinara, rekao je ministar poljoprivrede Goran Kneževiić na farmi BD Agro u Dobanovcima gde prisustvuje godišnjoj skupštini Holštajm asocijacije Srbije i Uduženja proizvođača mleka Srbije.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">