Reklama

Cene svih osnovnih poljoprivrednih sirovina opale su drastično, tokom proteklih 12 meseci na našem ali i svetskom tržištu, zbog znatno veće globalne proizvodnje i ponude tih proizvoda, izjavio je danas direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.
On je za Tanjug rekao da je, na najpoznatijoj svetskoj berzi za promet poljoprivrednih proizvoda u Čikagu, cena pšenice za terminski rok isporuke u današnjoj trgovini bila niža, u odnosu na isti dan 2012. godine, za oko 27,5 odsto, dok je kukuruz pojeftinio približno oko 30 odsto, a soja blizu 20 procenata.

Galetin kaže da je veliki pad cena zabeležen i na nama znatno bližoj poljoprivrednoj berzi u Budimpešti, gde je cena pšenice danas, u odnosu na isti dan prošle godine, bila niža oko 24 odsto.

Trenutno, metrička tona pšenice za isporuku u septembru na berzi u Budimpešti košta oko 236,8 evra, ili 24,36 odsto manje nego pre godinu dana.

Pad cene kukuruza na istom tržištu bio je još veći, jer je ta žitarica pojeftinila, kad je reč o terminskim isporukama za naredni mesec, više od 36 procenata.

Prema podacima koju je Produktna berza dostavila Tanjugu, kilogram pšenice na hrvatskom tržištu je danas vredeo 16,8 dinara, ili 27,33 odsto manje nego istog dana protekle godine, dok se za istu količinu kukuruza moglo dobiti 19,07 dinara, što je 30 procenata manje.

Hrvatski zemljoradnici su još pre dve nedelje izrazili veliko nezadovoljstvo zbog takvih cena osnovnih žitarica i u jednom trenutku su zapretili pravim „traktorskim desantom“ na Zagreb, jer kako su rekli otkupne cene pšenice i kukuruza nisu dovoljne da pokriju ni osnovne troškove njihove proizvodnje.

Činjenica je, dodaje Galetin, da su i cene vodećih uljarica – soje i suncokreta, takođe za proteklih 12 meseci drastično „srozane“ na svetskom tržištu i to, kad je reč o suncokretu i za više od 40 odsto, pa se to mora imati u vidu kada se analizira i naše tržište tih sirovina.

„Kad uporedimo sve raspoložive podatke sa relevantnih međunarodnih i regionalnih tržišta, može se reći da je navedeni pad cena na tim tržištima bio sličan smanjenju cena osnovnih poljoprivrednih sirovina u našoj zemlji“, tvrdi Galetin.

Naši zemljoradnici, koji već drugi dan protestuju na novom putu između Pančeva i Beograda, ali i u još nekim mestima u Vojvodini, navode, međutim, da je cena pšenice, suncokreta, soje i kukuruza sada niža u Srbiji nego u susednoj Mađarskoj i zbog toga neće lako odustati od zahteva da se to ispravi.

Galetin objašnjava, potvrđujući da je cena pšenice, kukuruza, soje i suncokreta sada nešto veća na berzi u Budimepšti nego na našem tržištu, da je reč o terminskim cenama sa rokom isporuke u septembru i kasnijim mesecima, a koje se formiraju tako da ustvari iskazuju i berzanska očekivanja za taj, naredni, period.

„Postoji, dakle, bitna razlika između cena na takvom terminskom tržištu i cena na našoj Produktnoj berzi, gde se roba isporučuje u vrlo kratkom roku od pet dana i avansno plaća“, zaključio je Galetin.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">