Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić sastao se danas sa savetnikom za poljoprivredu u Ambasadi Kraljevine Holandije u Srbiji Martenom Vegenom (Maarten Wegen).

U izjavi za medije, nakon sastanka u Vladi Vojvodine, potpredsednik Ješić je istakao da je razgovor vođen u pravcu unapređivanja dosadašnje saradnje Vojvodine i Holandije u oblasti poljoprivrede, sa posebnim osvrtom na prerađivački sektor, pomoć strukturnim reformama i procesu pridruživanja Srbije EU, kao i o predstojećoj saradnji u okviru narednog Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, čiji će domaćin biti Kraljevina Holandija.

„Prerađivačka industrija i dodata vrednost u proizvodnji je ono što je važno za nas i mi smo od maja započeli razgovore na ovu temu. Završena su i dva projekta u Sekretarijatu na temu dodate vrednosti. U ovoj oblasti, planiramo ukupno pet projekta, jer naš cilj nije samo prodaja merkantilnih proizvoda već dorađenih finalnih proizvoda. Interesantan je podatak da naš izvoz poljoprivrednih proizvoda po hektaru u Vojvodini iznosi 400 evra, što je manje nego u zemljama regiona i daleko ispod proseka najrazvijenijih zemalja. U Holandiji, pak, izvoz iznosi preko 40.000 evra po hektaru. Mi, pre svega, želimo da napravimo konkurenciju u prerađivačkoj industriji. Naši farmeri su sposobni, obrazovani i znaju da proizvode. U prerađivačkoj industriji ćemo postati konkurentni privlačenjem novih investicija, kao i kroz realizaciju grinfild i braunfild projekte ili uključivanjem investitora u kapital već postojećih preduzeća, kako bi se povećala proizvodnja a što bi za nas značilo nova znanja i izlaz na nova tržišta“, izjavio je potpredsednik Ješić nakon današnjeg susreta sa Martenom Vegenom.

Potpredsednik Vlade Vojvodine istakao je da su za Vojvodinu u oblasti poljoprivrede, idelani investitori Holandija i Belgija. Kako je još naveo, put kojim Vojvodina treba da ide podrazumeva jake farmere i jake poljoprivredne proizvođače, koji znaju svoj posao i koje država treba da pomaže kroz kapitalne subvencije. To će po njemu rezultirati time da imamo zdravu hranu i jeftinije prehrambene proizvode, koji će biti konkurentni na širem tržištu.

Savetnik za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji Marten Vegen istakao je da je Vojvodina odlična poljoprivredna regija u Srbiji, ali i celom regionu. Stoga je današnji susret po njemu bio izuzetan, utoliko što se mogao upoznati sa brojnim šansama i izazovima koji pokrajina Vojvodina nudi.

„Holandski farmeri i kompanije znaju da primarna poljoprivredna proizvodnja u Vojvodini nudi velike mogućnosti, ali delimo mišljenje da pojačanje celog sektora proizvodnog lanca od primarne do proizvođačke industrije treba da se pojača. Mi ćemo detaljno razmotriti ove mogućnosti i pokušati da iskoristimo na njabolji mogući način. Takođe, pokušaćemo da u oblasti vodoprivrede, koja je tradicionalno jaka oblast Holandije, ali i u ostalim oblastima u kojima imamo zajednički interes, razvijemo najbolju moguću saradnju“, izjavio je Marten Vegen u Vladi Vojvodine, u prilog planovima za unapređivanja zajedničke saradnje u poljoprivrednom sektoru.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">