Američki Monsanto će uskoro u Evropskoj uniji, a time i u Hrvatskoj, moći da uvede i SmartStaks ili „čudo od kukuruza“, nakon što Evropska komisija da odobrenje

Seme genetski modifikovanog kukuruza SmartStak američkog diva Monsanta već bi se krajem ove godine moglo naći na evropskom, a time i na hrvatskom tržištu, piše Večernji list .

Portparol evropskog komesara za zdravlje Toni Borg potvrdio je da bi Evropska komisija odluku o uvozu tzv . superkukuruza otpornog na herbicide , koji sam stvara otrove koji ubijaju insekte , mogla doneti do kraja oktobra , a prema pisanju Dojče velea , pojedine zemlje mogle bi da ga zabrane samo u slučaju “ ugrožavanja nacionalne bezbednosti što je u slučaju superkukuruza teško dokazivo “ .

U prilog sve jačem GMO lobiju u EU najbolje govori i nedavna odluka francuskog vrhovnog suda o poništenju zabrane uzgoja Monsantovog GM kukuruza MON810 za koju navodno nema legalne osnove jer GMO dopuštaju i zakoni EU .

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nedavno je u Berlinu na inicijativu Austrijanaca potpisao deklaraciju “ Dunav soja “ , kojom bi se u zemljama dunavske regije povećala proizvodnja soje nezavisne od GMO – a na čak 1, 8 miliona hektara i tako smanjila zavisnost evropskih proizvođača stočne hrane od uvoza .

“ Šta o tome misli država koja je preuzela regulative EU , ionako nije bitno“, kaže Marijan Jošt , penzionisani profesor genetike , oplemenjivanja bilja i semenarstva .

„Bitno je da su se sve hrvatske županije izjasnile kao “ GMO free “ . No kako Hrvatska ima i Veće za GMO koje savetuje Vladu, zatim čak dva odbora za uvođenje GMO – a u životnu sredinu i njegovo stavljanje na tržište , to je najbolji pokazatelj da je demokratija kod nas na klimavim nogama i da će se situacija sa GMO – om kod nas razvijati onako kako u njima budu glasali predstavnici raznih državnih institucija , odnosno kako im se naredi“ , tvrdi Jošt .

Izvor: B92

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">