Reklama

Firmi „Prokupac” iz Beograda preti bankrot, ako država ne prihvati plan reorganizacije ovog akcionarskog društva.

U kafanama u ovom gradu već nekoliko dana je vanredno stanje. Gosti traže „stomakliju“, svoje omilјeno piće za opuštanje i razbibrigu, ali nje nema, pa nema. „Kako, bre, nema ’stomaklije’“, najčešće je pitanje koje ovih dana konobarima upućuju lјubitelјi „stomaklije“, ali oni samo sležu ramenima i kažu: „Nema je u veleprodaji, ne može da se nabavi“.

Kako mnogi Kragujevčani ne počinju dan bez „stomaklije“, logično je što nervoza raste iz časa u čas. „Uzmite nešto drugo“, savetuju konobari, želeći da zadrže stalne goste, ali čime zameniti čuvenu travaricu koja krepi dušu i podstiče na razgovor. Nijedna druga industrijska rakija ne može da zameni „stomakliju“ koja se pravi od prirodnih voćnih rakija i šlјivove prepečenice oplemenjene sa 10 odsto odabranih lekovitih trava.

„’Stomaklija’ nije obična rakija, ’stomaklija’ je lek“, kažu dugogodišnji konzumenti ovog pića, hvaleći se dobrom vitalnošću i u poodmaklim godinama. „’Stomaklija’ je, bre, odlična za imunitet“, dodaju, sve misleći da se konobari šale s njima. Ali đavo je odneo šalu, proizvođač „stomaklije“ – „Prokupac“ AD iz Beograda je u ozbilјnim finansijskim problemima i već nekoliko meseci, kako saznajemo, ne puni flaše.

„Već tri, četiri meseca smo u blokadi i, praktično, ništa ne radimo. Imamo ozbilјne finansijske probleme, a država neće da popusti. Ipak, verujemo da će za mesec dana ’stomaklija’ opet biti na tržištu. I biće bolјa nego dosad, jer se za ovo vreme dobro ukrtila“, sa optimizmom nam je poručilo odelјenje veleprodaje ovog preduzeća.

Zbog nezavidne situacije, skupština akcionarskog društva je 28. novembra prošle godine održala vanrednu sednicu, na kojoj su prisustvovali vlasnici. „Prokupac“ AD ima tri velika vlasnika, koji poseduju 94,3 odsto akcija ovog čuvenog proizvođača prirodnih rakija. To su Slobodan Simić, „Invest-import“ AD i „Europian star“ DOO.

Na toj skupštini govorio je Časlav Jovanović, predsednik Nadzornog odbora u firmi: „Ističem da je preduzeće već duže vreme u blokadi i da je izrada UPPR (unapred pripremlјeni plan reorganizacije) iznuđeno rešenje, jer u protivnom se suočavamo sa ozbilјnom opasnošću od bankrota. UPPR je način predviđen Zakonom o stečaju, da se dobije vremenski predah, u kome bi trebalo pokušati da se stabilizuje poslovanje.“

Sa želјom da vlasnike ubedi u mogućnost reorganizacije, Jovanović je još naveo da je sa „Agrobankom“ postignut dogovor o reprogramu duga na osam godina, uz grejs period od dve godine i kamatnom stopom od 3,5 odsto. Međutim, za zastupnike većinskog udela u kapitalu ovo obrazloženje, očigledno, nije bilo dovolјno.

Oni su tražili da se situacija razjasni, pa je Uroš Rodić iz firme „Invest-import“ zatražio odgovore na sledeća pitanja: „Da li će država podržati plan? Kako objasniti da je u 2012. prihvaćen reprogram Agrobanke, a napravlјen dug od preko milijardu dinaru? Ko su odgovorna lica? Da li su svi poverioci potpisali saglasnost za ovaj plan?“

Iz zapisnika objavlјenog na sajtu firme, može se videti da je Jovanović kazao da će tražiti „privremenu meru“, kako bi se odblokirao račun i nastavila proizvodnja, na šta je Rodić rekao da veruje ovom menadžmentu, uz opasku da su se menadžeri ranije „često menjali, dizali kredite kod Agrobanke da kupuju akcije kako bi bili većinski vlasnici“.

I pored sumnjičavosti Zorana Drobnjaka, direktora firme „Invest-import“, koji je rekao da ne veruje da će plan reorganizacije uspeti, Skupština „Prokupca“ AD donela je odluku da se pokrene stečaj u skladu sa unapred pripremlјenim planom reorganizacije.

Da li je „stomaklija“ nestala sa tržišta zbog nekakvih finansijskih malverzacija koje prete da unište firmu ili je, možda, u sve umešana konkurencija koja želi da preuzmu poznati rakijski brend i ogromno tržište, samo je jedno od pitanja koje ovih dana razmatraju Kragujevčani, nervozni što moraju da traže zamenu za piće kojem, kako kažu, zamene nema.

I dok u „Prokupcu“ AD traže rešenje, lјubitelјi „stomaklije“ iz Kragujevca ih opominju da paze šta rade i podsećaju na ono što su sami naveli u svojoj reklami: „’Stomaklija’ je već decenijama jedinstvena i neprevaziđena rakija travarica“. O tome svedoči i podatak da je do sada proizvedeno, i popijeno, više od 82 miliona litara ovog pića.

Autor: Brane Kartalović
Izvor: Politika

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">