Povrće krvavocrvene boje preporučuje se trudnicama zbog gvožđa i zato što reguliše krvni pritisak i holesterol i pobolјšava rad jetre

Cvekla je dvogodišnja bilјka vretenastog korena krvavocrvene boje i tamnozelenog lišća, povrće koje mnogi cene, kako zbog njenog pozitivnog uticaja na zdravlјe, tako i zbog sjajnog ukusa.

U njoj se nalazi mnogo fitonutrijenata koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, a učestvuju i u detoksikaciji organizma. Pigmenti iz cvekle, koji joj daju bogatu boju, nazivaju se betalaini. Crveni pigment, antocijan, blagotvorno utiče na eritrocite, a krvne sudove čini elastičnijim. Nјen ukus je slatkast, što je posledica velike količine šećera kog cvekla prosečne veličine ima oko 10 odsto. Dobar je izvor folne kiseline i, što je značajno za trudnice, bogata je manganom i kalijumom. Sadrži i vitamin Ce, bakar, magnezijum, gvožđe i fosfor.

Cvekla se lako vari i obiluje dijetetskim vlaknima, što je značajno za proces pražnjenja creva. Konzumiranjem ovog povrća pored dobrog rada digestivnog trakta učinićete vaše krvne sudove zdravijim, regulisati krvni pritisak i holesterol, a pobolјšati dobar rad jetre.

U odnosu na drugo povrće, ima visoku energetsku vrednost: 189 kilodžula (45 kilokalorija) na 100 grama. Bogata je belančevinama, mastima i uglјenim hidratima. Cvekla je blagotvorno povrće za koje se smatra da pomaže našem telu da se bori protiv raznih bolesti, poput bolesti srca i nekih vrsta raka. Povolјno utiče i na nervni sistem, a i iako ne sadrži mnogo gvožđa u poređenju sa recimo spanaćem, preporučuje se i anemičnim osobama. Da bi se sačuvali hranjivi i lekoviti sastojci plod cvekle treba da se kuva do 15 minuta, iako je najbolјe konzumirati je u sirovom obliku rendanjem u salate ili ceđenjem. Inače, ovo povrće može da se konzumira tokom cele godine. U kulinarstvu se obično koristi njen koren, ali i listovi mogu da se koriste, poput spanaća.

Poznato je da je sok od cvekle lekovit i da se dosta koristi za jačanje i detoksikaciju organizma. Sok cvekle zaslađen medom povolјno utiče na regulisanje krvnog pritiska. Ako volite salatu a patite od opstipacije, probajte kombinaciju: rendana cvekla i rendana šargarepa ili ren.

Indikator o nedostatku gvožđa

Posle umerenog konzumiranja cvekle, neke osobe imaju promenu u boji mokraće ka crvenoj. Iako je ovo potpuno neškodlјiva pojava, ona može da posluži i kao indikator o nedostatku gvožđa u organizmu ili o problemima sa metabolizmom gvožđa. U tom slučaju bilo bi dobro da se obratite lekaru.

Autor: Jasna Anđelković, nutricionista

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">