Multinacionalne kompanije koje proizvode slatkiše i ostale proizvode koje sadrže velike količine zasićenih masti, su danas potpisale “sporazum o odgovornosti” .

Sporazum ih obavezuje da smanje količinu zasićenih masnoća u svojim proizvodima. Istovremeno, količina šećera se ne menja.

Kardiolozi su istakli da su šećer i nezasićene masti glavni uzrok sve većeg broja srčanih i šećernih bolesnika, piše Britiš Medikl Žurnal.

„Kit Ket i Oreo će postati zdraviji“, saopšteno je iz vlada Velike Britanije.

Najnovijim sporazumom, vlada zahteva od proizvođača hrane i supermarketa da uklone određenu količinu zasićenih masti iz svojih proizvoda koji se izvoze u sve zemlje sveta. Ova količina je jednaka zapremini jednog i po olimpijskog bazena.

“Jedan od šest muškaraca i jedna od devet žena umire od koronarnih srčanih oboljenja – upravo zbog ovoga je važno apelovati za promenu kvaliteta hrane koju unosimo”, istakla je Džejn Elison, britanska državna ministarka zdravlja.

Ohrabrujuća je činjenica da su multinacinalne kompanije koje opskrbljuju i polovinu srpskog tržišta pristale na ovu vrstu sporazuma.

Lanac supermarketa Tesko je najavio da će izvaditi 32 tone masti uz svojih slanih štapića i ostalih proizvoda.

Američka multinacionalna kompanija Kraft će smanjiti masti u sledećim proizvodima – belVita dijetalnom keksu, Oreo keksu i u dečjem Barni sočnom biskvitu.

Kompanija Nestle je najveći “gubitnik”, oni svoje proizvode moraju da osiromaše za čak 3.800 tona zasićenih masnoća.

“Ovo je korak dalje u poboljšanju nutritivne vrednosti naših proizvoda”, rekao je Ciaran Salivan, izvršni direktor odeljenja za slatkiše Nestle-a.

“Kit Ket je naš najprodavaniji slatkiš te je poboljšanje njegove nutritivne vrednosti jako važno za nas”.

Još uvek ne možemo sa sigurnošću da kažemo da bi ova čokolada jednog dana mogla da postane zdrava hrana, ali će definitivno biti zdravija.

Istovremeno, njeni ljubitelji će i dalje uživati u istom ukusu i kvalitetu koji je poznat već 75 godina.

Ovo još uvek nije konačno rešenje u proizvodnji zdravijih proizvoda. Da bi se to postiglo, kompanije bi trebalo da smanje i količinu soli i šećera, ali idemo korak po korak.

Koliko sada masti i šećera sadrže ovi proizvodi?

KOLIČINA ŠEĆERA I MASTI U PROIZVODIMA

Naziv proizvoda Količina šećera Količina zasićenih masti
Kit Ket 10.4g u 22.5g čokoladice 3.3g u 22.5g čokoladice
Oreo 35g u 100g 8.3g u 100g
Barni 9.6g u 30g biskvita 1.4g u 30g biskvita
belVita 2.5g u 12.5g 0.5g u 12.5g

Izvor: B92

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">