Iako se očekuje da će Vlada doneti odluku o ponovnom snižavanju nivoa aflatoksina u mleku i to, možda, baš u danu u kojem poslanici raspravljaju o ispravnosti hrane u Srbiji – do toga nije došlo. Javnost, struka i politika i dalje su u „žestokom“ diljalogu, a čekajući epilog gotovo da smo prestali i da se pitamo kakvo mleko pijemo i šta jedemo.
Krajem prošle godine obavešteni smo da je veliki deo roda kukuruza kontaminiran aflatoksinom. Sredinom februara on je u mleku. Ministar Goran Knežević je rekao da je mleko bezbedno. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić iznosi podatke da je mleko kontaminirano. Onda smo umesto starog Pravilnika dobili novi, po kojem je dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,5 mikrograma po kilogramu. Stigli su rezultati uzoraka iz Holandije. Po evropskim standardima situacija je alarmantna, po našem pravilniku nije. Uskoro bi trebalo da se vratimo unazad, na 0,05, pa su osim građana zbunjeni i proizvođači i prerađivači mleka.

Nacionalna asocijacija prerađivača mleka protivi se vraćanju na staro, jer nisu stvoreni uslovi za to.

Od početka „afere mleko“ prema podacima Privredne komore Srbije mesečno se gubi 50 miliona evra. Kukuruz se ne prodaje, farmeri su izvan prometa, a možda ćemo biti primorani da uvozimo mleko.

Petrović: Dugoročne posledice od afere sa mlekom

Afera sa prisustvom aflatoksina u mleku nanela je ogromnu štetu Srbiji i mlečnoj industriji, što će dovesti do pada prometa mleka, pada BDP-a, i povećanja troškova proizvodnje, rekao je generalni direktor „Danjub fuds grupe“ Slobodan Petrović.

„Zbog takvih okolnosti i cene će rasti. Od početka krize izvoz mleka je na nuli, dok je pre afere samo u Crnu Goru izvezeno mleko u vrednosti od 20 miliona evra godišnje“, izjavio je Petrović Tanjugu, na biznis forumu na Kopaoniku.

Povodom standarda EU koji se odnose na mleko, Petrović je rekao da prerađivači mleka traže da se uvažava realnost, „i da Srbija nije država koja u ovom trenutku ima snagu i moć da sprovodi najstrože zakone, kao što to čine najbogatije zemlje na svetu“.

„Srbija je uvela pravilnik o dozvoljenim količinima aflatoksina u mleku pre par godina, koji je prepisan od drugih zemalja, ali samo za mleko, a ne i za hranu za životinje. Onda imate situaciju kao danas, da ukoliko hranite životinje dozvoljenom hranom dobijete mleko koje ne valja“, kazao je Petrović.

Petrović smatra da je afera sa mlekom ispolitizovana.

„Nađen je neki način da se napadne postojeća vlast, „Denjub fuds grupa“ nije politički opredeljena, ali kompaniji afera smeta zato što uništava privredu Srbije, i što smo sada u celom regionu stavljeni na crnu listu, tako da ćemo imati dugoročne posledice“, naveo je on.

„Ne možete da očekujete da se vratite sa svojim brendom u zemlju gde ste izgubili svoju poziciju“, ukazao je Petrović.

Izvor: Tanjug,RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">