Reklama

U Arilju se održava dvodnevna manifestacija „Dani maline 2013“ koja je okupila više hiljada učesnika iz čitave Srbije, proizvođače i prerađivače jagodičastog voća.
Na manifestaciji učestvuju i distributeri mehanizacije i sredstava za zaštitu voća, kao i banke i osiguravajuća društva, predstavnici ugostiteljskih i turističkih objekata.

Pored toga, u Arilju se svojim rukotvorinama predstavljaju i brojna domaćinstva i učenička udruženja.

Predsednik opštine Arilje, Zoran Todorović, izrazio je zadovoljstvo organizacijom manifestacije, jer su, kako kaže, uložena minimalna sredstva, koja su dala odličan rezultat.

„Vredni ljudi su iskoristili priliku da daju svoj doprinos ovom događaju, a naročito izlagači iz naše varošice i drugih mesta“, kazao je on. Todorović je dodao da je ove godine medu izlagačima najviše poljoprivrednih proizvođača, i istakao da je Arilje i pored nekoliko loših sezona i dalje svetska prestonica maline.

Prema njegovim recima, jedan od prezentera je i „Nektar“, koji je preuzeo jednu ariljsku hladnjaču i vrši otkup voća sa ovog područja, ali i okolnih mesta. On je napomenuo da će lokalna samouprava podsticati razvoj poljoprivrede, između ostalog i uvozom zdravog sadnog materijala i novih sorti maline, što će omogućiti bolji prodor na tržište zapadne Evrope.

„Do prošle godine Arilje je učestvovalo u svetskoj proizvodnji maline sa pet odsto, a u domaćoj čak 20 odsto, ali je na to nepovoljno uticala minula suša. Stanje se polako popravlja, ove godine malina se oporavlja, pa je naše učešće u globalnoj proizvodnji i dalje na visokom nivou“, ocenio je profesor Sveto Petrović, predsednik Skupštine opštine Arilje.

Manifestaciju „Dani maline 2013.“ prate i drugi brojni sadržaji kao što su: izložba dečijih slika i predmeta na temu maline, takmičenje u pravljenju proizvoda od maline, stručna predavanja, predstavljanje mera agrarne politike Republike Srbije, kulturno umetnički program, a sutra nastupa i novosadska grupa „Frajle“.

„Dani maline“ zaživeli su prošle godine uz pomoć projekta koji je finansirala Evropska unija, a manifestaciju je ove godine organizovala opština, jer su Ariljci rešili da je zadrže, ali i unaprede.

Inače, malinari ovog kraja već na jesen razmišljaju o formiranju zadruge, sa namerom da se udruženi pojave pred brojnim kompanijama kako bi što bolje plasirali svoj strateški proizvod.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">