Na poljoprivrednom imanju preduzeća Đuro Strugar u Kuli, održana je tradicionalna manifestacija „Dani polja šećerne repe“, u organizaciji kompanije Sunoko, i Bayer. U cilju postizanja vrhunskih rezultata u proizvodnji šećerne repe, stručnjaci iz Sunoko, najvećeg domaćeg proizvođača šećera, predstavili su poljoprivrednicima najaktuelnije informacije na tržištu slatkog korena, i najavili nove investicije, očekivane prinose u 2012. godini.

Planirano je da kompanija Sunoko ove godine investira oko 9,4 miliona evra u svoje fabrike. Investicije su primarno orijentisane ka povećanju kapaciteta prerade, smanjenju troškova proizvodnje, povećanju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine.

Najveća sredstva, od oko 7 miliona evra, biće izdvojena za fabriku u Pećincima i pretežno će se usmeriti na ugradnju parne sušare repinog rezanca koja će povećati energetsku efikasnost fabrike i smanjiti utrošak energije i emisije štetnih gasova. Deo investicija od 1.3 miliona evra namenjen je fabrici u Vrbasu za ugradnju multiciklona, koji služi za prečišćavanje dimnih gasova iz kotlova, čime će se značajno doprineti očuvanju životne sredine.

„Vojvodina je jedno od najplodnijih zemljišta za uzgoj šećerne repe u Evropi, odmah posle Nemačke i Francuske. U 2012. godini kompanija planira proizvodnju 231hiljada tona šećera sa površine 33 hiljade hektara, od čega se u Bačkoj nalazi oko 14 hiljada hektara, u Sremu oko 8 hiljada hektara, a u Banatu oko 8.5 hiljada hektara“, istakao je mr Ljubiša Radenković, direktor komanije Sunoko, dodajući da je jedan od strateških ciljeva kompanije Sunoko da proizvodnju šećera u našoj zemlji podigne na evropski nivo.

Za ostvarivanje ovog cilja, neophodnno je efikasno korišćenje resursa klime i zemljišta uz adekvatnu upotrebu agrotehnike.

Šećerna repa spada u najzahvalnije useva, jer uspešnim proizvođečima garantuje najveći profit po hektaru i stabilnost u poslovanju.

U Srbiji je u 2012. godini zasejana šećerna repa na površini od 65 hiljada hektara, što je više nego u 2011. godini kada je površina pod šećernom repom bila svega 55 hiljada hektara.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">