Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić izjavio je da nisu svi konci agrarne politike za vojvođanske poljoprivrednike u Vojvodini i da se nada da će resorni ministar u Beogradu uraditi ono što je neophodno – decentralizovati poljoprivrednu proizvodnju.

To podrazumeva, rekao je Ješić u razgovoru za Dnevnik, da deo resursa koji se tiču Vojvodine prepusti Pokrajinskom sekretarijatu.

„Moj zadatak je da radim u interesu građana i u ime toga ću razgovarati sa svima u Beogradu, pa i s ministrom poljoprivrede i kolika bude saradnja, tolika će biti i naša podrška tom resornom ministru“, poručio je Ješić.

On je najavio da će poštovati odluku Ustavnog suda Srbije.

„Ako ta institucija kaže da mi ne možemo sprovoditi mere agrarne politike, napravićemo akcioni plan za realizaciju poljoprivredne proizvodnje na teritoriji APV i pratiti nadzor njegove realizacije“, najavio je Ješić.

Prema njegovoj oceni, nemoguće je donositi odluke i mere agrarne politike u Beogradu „kada imate dve potpuno različite stvari, različite okolnosti“ i zato je neophodna decentralizacija agrarne politike, „i to mora da se uradi na nivou ministarstva“.

„Mi u Vojvodini rešavamo nešto što je ogroman privredni i eksportni resurs, a u drugim delovima su stvari malo drugačije i sam finansijski aspekat bavljenja poljoprivredom južno od Save i Dunava i ovde je drugačiji“, objasnio je Ješić.

Suštinski, istakao je, moja ideja agrarne politike počiva na tome da moramo imati održive projekte koji će vrlo brzo dati benefita i za zadruge i za kombinate i za sve poljoprivrednike.

„Nisam ovde da vodim socijalnu politiku. Ja sam neko ko je dobio zadatak i šansu da započne proces da Srbija u jednom trenutku izvozi poljoprivredne proizvode za šest milijardi evra“, naglasio je Ješić.

Prema njegovom mišljenju socijalna komponenta mora biti zadržana i u „mom budžetu i u budžetu ministar“, ali dominantno jeste podizanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini i Srbiji.

„Znači, naše je da stvaramo ozbiljne poljoprivredne proizvođače koji će praviti ozbiljne prinose, imati smanjene troškove i vrhunske proizvode s vrhunskom cenom. A za socijalnu politiku postoji ministarstvo“, poručio je Ješić.

Izvor: FoNet,Dnevnik

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">