Reklama

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Stručna služba za realizaciju Programa privrednog razvoja AP Vojvodine potpisali su ugovore sa osam preduzeća iz oblasti prehrambene industrije u ukupnom iznosu od 1.778.921,00 dinara čime su finansirani projekti deklarisanja odsustva glutena u proizvodima i izrada analize odsustva unakrsne kontaminacije alergenima u pogonima prehrambene industrije.

Ukupno će se iskontrolisati 112 proizvoda i to: prerađevine mesa i mleka, mlinsko pekarski proizvodi, prerađevine od voća i povrća, proizvodi od soje koji se koriste u ishrani ili za pripremu hrane, biljna ulja, namazi i ostalo.

U okviru realizacije Programa “Fond za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda-APF“, čiji je nosilac Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo pokrenuta je akcija da se spreče alergijske reakcije na hranu, karakteristične za malu ali ugroženu grupu potrošača, koji mogu da konzumiraju isključivo namirnice u kojima nisu prisutni tragovi alergena. Najčešći alergeni u hrani su gluten, koštunjavo voće, soja, jaja, mleko. U razvijenim zemljama regulativa diktira a proizvođači primenjuju praksu deklarisanja odsustva alergena u prehrambenim proizvodima, čime se potrošačima koji pate od alergije na navedene sastojke prehrambenih proizvoda obezbeđuje mogućnost bezbednog konzumiranja deklarisanih namirnica. U našoj zemlji na tržištu odsustvo alergena je deklarisano samo u malom broju uglavnom uvoznih i skupih proizvoda čime je ishrana osoba sa ovom vrstom problema posebno otežana.

Da bi se deklarisalo odsustvo alergena u prehrambenim proizvodima neophodno je da proizvođač izvrši preispitivanje svog tehnološkog procesa i sirovinskog sastava proizvoda u pogledu mogućnosti izvora unosa alergena ili unakrsne kontaminacije alergenima kao i da periodično potvrđuje odsustvo alergena ispitivanjem proizvoda u akreditovanim laboratorijama.

Akcija subvencionisanja dobrovoljnog deklarisanja odsustva alergena u hrani doprineće da veći broj domaćih proizvođača deklariše na ovaj način svoje proizvode i da se na tržištu obezbedi ponuda domaćih proizvoda dostupnih ovoj grupi potrošača.

Obezbeđenje lepeze domaćih proizvoda u kojima je deklarisano odsustvo alergena je u skladu sa praksom u zemljama EU.

Po okončanju projekta, u martu 2012, godine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će objaviti spisak proizvoda koji se mogu deklarisati kao proizvodi bez glutena, a isti će biti dostupan svim zainteresovanim potrošačima.

Izvor: http://www.psp.vojvodina.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">