Reklama

Nakon prošlonedeljnih paorskih protesta zbog politike premiranja poljoprivredne proizvodnje dogovoren je kombinovani model subvencionisanja, a to znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 din/ha, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu.

Novac će, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, biti isplaćen do kraja septembra. Pri tome, strogo će se kontrolisati da li su zasejane površine kulturama za koje su dobijene subvencije, te nikakve mahinacije u tom pogledu neće biti dozvoljene, poručuju iz Ministarstva.

Uredba o novom načinu subvencionisanja je u pripremi i tek kada taj posao bude završen znaće se precizno kako će se sprovoditi ali, kako nam je rečeno, državne pare neće ići zadrugama i firmama. Uslov za ostvarivanje subvencija je da se postigne refrentan prinos, zavisno od okruga a uskoro će biti utvrđena visina referetnog prinosa za sve kulture i delove zemlje.

– Usaglašen je kombinovani model subvencionisanja proizvodnje koji podrazumeva da će poljoprivrednici biti u obavezi da prvo zasnuju proizvodnju i ostvare referentni prinos kako bi imali pravo na državnu subvenciju u iznosu od najviše 12.500 din/ ha, rekao je pomoćnik ministra Miloš Milovanović.

On je naglasio da će se dogovorena subvencija sastojati od intervencije u dizel gorivu koja je već završena, intervencije u dizel gorivu u avgustu pred jesenju setvu i od novčanog iznosa od 6.500 din/ha zasnovane i realizovane proizvodnje.

– Poljoprivrednici su odustali od svog zahteva za povraćaj akcize na gorivo i na taj način je pronađeno rešenje koje podstiče produktivnost poljoprivredne proizvodnje, proširuje broj korisnika mera ministarstva i čini ceo sistem finansijski održivim sa aspekta raspoloživog novca u budžetu minstarstva – rekao je Milovanović.

Izvor: Dnevnik

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">