Za devet meseci ove godine iz Srbije je izvezeno poljoprivredno prehrambenih proizvoda za 2.040,5 miliona dolara, a uvezeno je za 1.007,3 miliona dolara. Ostvaren je suficit od 1.033,2 miliona dolara pa je stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom 202,6 odsto

Iz Srbije je u svet za prvih devet meseci izvezeno poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrednosti od 2.040,5 miliona dolara, što je rast u odnosu na prethodnu godinu od 4,6 odsto. Taj izvoz hrane u ukupnom izvozu Srbije učestvuje čak sa 24,9 odsto. Dakle, svaki četvrti dolar koji je stigao u zemlju, doneli su poljoprivredno prehrambeni proizvodi. Istovremeno u Srbiju je uvezeno ovih proizvoda za 1.007,3 miliona dolara što je za jedan odsto više od ostvarenog u istom vremenu prošle godine. Uvoz hrane je u ukupnom uvozu zemlje učestvovao sa 7,3 odsto. Ovakva kretanja u izvozu i uvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda doprinela su da suficit u trgovini sa svetom u ovoj oblasti bude 1.033,2 miliona dolara, da ima rast od 8,3 odsto, a stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom je 202,6 odsto, kaže savetnik za poljoprivredu predsednika Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, po rečima Stankovića, su žuti kukururuz u vrednosti od 448 miliona dolara, rafinisani šećer od šećerne repe je prodat za 101,3 miliona dolara, a zamrznuta malina je pronašla kupce u svetu za 99,8 miliona dolara. Ove proizvode prati i izvoz jestivog ulja od suncokreta koji je izvezen u vrednosti od 75,1 miliona dolara, pivo od slada u bocama od jedan litar je izvezeno za 58,2 miliona dolara, a ostala bezalkoholna pića za 46,8 miliona dolara. Na svetsko tržište smo izvezli i sirovo sojino ulje u vrednosti od 44,9 miliona dolara, slatke biskvite i vafle za 37,9 miliona dolara. Posmatrano po odsecima SMTK, u izvozu dominiraju robne grupe: žita i proizvodi na bazi žita u vrednsoti od 653,5 miliona dolara, sa učešćem robnom izvozu od osam odsto i voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 401 miliona dolara i sa učešćem u ukupnom robnom izvozu sa 4,9 odsto.

Na uvoznoj strnai, medju agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa ,,nekonkurentnih proizvoda“, a to su sirova kafa u vrednosti od 76,8 miliona dolara, banane sveže i ostale u vrednosti od 25,9 miliona dolara i slatke pomorandže u vrednosti od 15,4 miliona dolara. Od ostalih proizvoda zastupljenih u uvozu, vredno je istaći cigarete koje sadrže duvan u vrednosti od 36,6 miliona dolara i duvan delimično ili potpuno ižiljen u vrednosti od 32,8 miliona dolara.

Po uvozu najzastupljeniji su odseci voća i povrća sa vrednošću uvoza od 197,8 miliona dolara (učešće u ukupnom uvozu zemlje je 1,4 odsto) i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 154,1 miliona dolara sa učešćem u ukupnom uvozu od 1,1 odsto.

,,Nastavak dosadašnjeg trenda u spoljnotrgovinskoj razmeni agrarnim proizvodima trebalo bi na kraju 2012. godine da doprinese izvozu od 2,7 do 2,8 milijardi dolara, uvou od 1,3 do 1,4 milijarde dolara i suficitu od 1,3 do 1,4 milijarde dolara“, navodi Vojislav Stanković.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">