Izvor: (Biznis)

Vrednost izvoza srpske poljoprivrede u narednih pet godina realno bi mogla da iznosi između tri i pet milijardi dolara, izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Milan Prostran.

„Imamo izuzetno pozitivan trend kada je u pitanju izvoz hrane iz Srbije“, naglasio je sekretar Prostran, podsećajući da je 2010. izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 2,24 milijarde dolara.
Srpski agrar je u 2010. ostvario „pozitivan saldo“, odnosno suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, koji je bio veći od 1,2 milijarde dolara, rekao je Prostran. Realni bilansni viškovi kojima Srbija svake godine raspolaže i koje može da izvozi jesu najmanje 300.000 tona pšenice i od 1,5 miliona do čak dva miliona tona kukuruza, naveo je Prostran.

Prostran je naveo da se, prema proračunima PKS, na strana tržišta iz Srbije može izvoziti i oko 100.000 tona ulja, više od 200.000 tona šećera i više od 300.000 tona voća i povrća. Sekretar u PKS je dodao da postoji prostor i za povećanje izvoza vina i drugih alkoholnih pića, duvana i cigareta, lekovitog bilja i šumskih plodova, kao i semena i sadnog materijala. Prostran je ukazao da u strukturi izvoza poljoprivrede Srbije dominiraju žita, odnosno sirovine i poluprerađevine, a da je vodeći proizvod u izvozu ne samo agrara, već i ukupne srpske privrede – kukuruz. „On je kao pojedinačan proizvod prvi na rang listi, čak ispred čelika i nekih proizvoda koji su imali vodeće mesto u ranijoj strukturi izvoza“, naglasio je Prostran učestvujući na međunarodnoj konferenciji Agrar-razvojni putevi“.

Prostran je istakao i da Srbija spada u jednu od vodećih zemalja u Evropi po proizvodnji kukuruza, i sa sedam ili više tona godišnje produkcije kukuruza, zauzima treće mesto. Lane je iz Srbije izvezeno kukuruza za 307 miliona dolara, dok su na drugom i trećem mestu liste od 10 najznačajnijih agrarnih proizvoda zauzeli beli šećer i maline, čija je vrednost izvoza iznosila 196 miliona dolara, odnosno 95,58 miliona dolara.
U strukturi eksporta veoma je bitno i voće i povrće, kojeg je prošle godine iz Srbije izvezeno za više od 500 miliona dolara, kazao je Prostran.

Prostran je naveo i da je za povećanje izvoza neophodno ispuniti određene uslove, pre svega one koji se odnose na uvođenje sistema kvaliteta za poljoprivredno-prehrambene proizvode. Takođe je neophodna sertifikacija objekata za izvoz robe u Evropsku uniju, Rusku Federaciju i na druga tržišta, kao i investiranje u podizanje plantaža i proizvodnih kapaciteta za gajenje voća, grožđa i povrća, kazao je Prostran.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">