Reklama

Izvor: PKS

U bliskoj budućnosti najjače oružje Srbije treba da budu zdrava hrana i zdravo lekovito bilje. U prošloj godini izvezeno ovih proizvoda u vrednosti od 22 miliona dolara.Iz Srbije je prošle godine u svet izvezeno lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja za 22 miliona evra, što je za tri miliona evra više nego prošle godine. Država stvara uslove da se proizvodnja i sakupljanje ovog bilja stalno povećava, pa se očekuje da se taj izvoz i poveća. Sakupljanjem i proizvodnjom lekovitog i aromatičnog bilja u Srbiji se sad bavi oko 4.000 porodica, što ukazuje na činjenicu da od ovog posla živi 12.000 njenih stanovnika. Ovo je između ostalog istaknuto na sednici Grupacije proizvođača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja Privredne komore Srbije (PKS) na sastanku sa ministrom poljoprivrede i trgovine u Vladi Srbije Dušanom Petrovićem. Sastanak u kome je učestvovao i predsednik PKS Miloš Bugarin sa saradnicima održan je na inicijativu članova Grupacije u Poslovnom klubu PKS.

Ministar Petrović je u razgovoru sa proizvođačima i prerađivačima bilja, kao i na konferenciji za novinare naglasio da se stvaraju sistemski uslovi da bi proizvodnja bila znatno veća, a oni koji se bave ovim poslom da imaju bolju zaradu. Po njegovim rečima naš cilj je da se već sledeće godine poveća broj porodica koje se bave ovim poslom za 1.000, pa da od tog posla u zemlji živi oko 15.000 ljudi. Sa ovim poslom ljudi se ponajviše bave na jugu Srbije, gde je znatno niži standard. Govoreći o budućem Agrarnom budžetu ministar Petrović je naglasio da se sad razmatra koje sve delatnosti treba da dobiju podsticaje iz njega i u kom obimu. U razgovoru sa proizvođačima i prerađivačima lekovitog bilja Petrović je posebno podvukao da se stvaraju uslovi za bolje poslovanje, da je do sada uklonjeno i prilagođeno niz administrativnih mera u ovoj oblasti. Radimo korak po korak, važno je da idemo u dobrom pravcu, podvukao je on, i dodao da je cilj ministarstva kako bi oni koji se bave ovom delatnošću i što više zaradili i bolje živeli. Cilj je da stalno raste broj porodica koje će biti uključene u ovaj posao, pa da ih za nekoliko godina bude 8.000, pa će od tog posla tada živeti 24.000 stanovnika. Srbija je pre dve decenije bila lider u ovom poslu, pa zato i sad imamo interes da se tu napravi pomak, a država će biti u službi onih koji se bave ovim poslom kako bi im stvorili što bolje uslove za rad.

Predsednik PKS Miloš Bugarin je naglasio da ova delatnost u agraru ima izvanredne potencijale. Zato treba podsticati njegovo plantažno gajenje i sakupljanje. Posle toga kroz preradu dobijaju se veoma traženi proizvodi na domaćem i svetskom tržištu. Za takvu proizvodnju u Srbiji postoje velike mogućnosti i kapaciteti. Vlasnik firme ,,Bilje Borča“ Radisav Bušić je naglasio da u bliskoj budućnosti najjače oružje Srbije treba da budu zdrava hrana i zdravo lekovito bilje.

U analizi savetnice za organsku proizvodnju i proizvodnju cveća i lekovitog bilja u Privednoj komori Srbije Slavice Stevanetić se ističe da je u 2010. godini u Srbiji sakupljeno iz prirode oko 16.000 tona lekovitog i aromatičnog bilja, a da se u ovoj godini očekuje sakupljanje oko 18.500 tona ili povećanje za 16 odsto. Prema podacima Republičkog zavoda za statistku zasejane površine pod lekovitim i aromatičnim biljem u vremenu od 2001 do 2006. godine imaju tendenciju pada sa 1.832 na 1.211 hektara. Sad je došlo do blagog povećanja pa se ono gaji na 1419 hektara.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">