Kompanija Dijamant spremna je za otkup uljarica, a akontna cena od 42 dinara po kilogramu znatno je viša u odnosu na prethodnu godinu, rekla je danas generalna direktorka te kompanije Slavica Kešelj.

„Cena će se formirati u zavisnosti od aktivnosti, intenziteta i jačine tržišta“, rekla je Kešelj agenciji Beta i dodala da će proizvođači s obzirom na akontnu cenu, stimulaciju i podršku kroz porez, biti zadovoljni otkupom.

Prema procenama stručnjaka, suša nije nanela veliku štetu suncokretu, kao što je to slučaj sa sojom i kukuruzom, tako da u Dijamantu očekuju da otkup bude ostvaren u planiranim količinama.

Upitan da li će poskupeti ulje, Kešelj je rekla da će se ta kompanija racionalizacijom procesa i mogućim uštedama truditi da cena bude adekvatna tržištu u Srbiji.

„Iscrpećemo sve svoje rezerve i mogućnosti, a cenu gotovog proizvoda formira tržište“, kazala je direktorka zrenjanisnkog Dijamanta.

Direktor Sektora sirovine i nabavke u Dijamantu Dejan Dokmanov je, povodom žetve uljarica koja je uveliko počela, rekao da će u skladu sa rastućim obimom prodaje tih proizvoda na tržištu, ta kompanija i ove godine ići u pravcu nabavke značajnih količina suncokreta i soje.

Dragan Raca, vlasnik firme „Raca“ i jedan od najvećih snabdevača zrenajninske uljare, kazala je da je moguće da zbog izvoza cena suncokreta uskoro bude i veća.

„Akontna cena je 42 dinara plus porez na dodatu vrednost, ali mislim da je mogla biti 50 dinara, jer bi to bilo realnije. Bojim se da bi iduće nedelje moglo doći do probijanja te cene. Tu je dosta firmi koje robu izvoze. Cena je skromna, ali samo da nam plaćaju“, kazala je Raca.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">