Srbija u proseku dnevno uvozi 80 do 100 tona sirovog ili prerađenog mleka iz regiona kako bi nadoknadila manjak u proizvodnji, izjavio je danas član Udruženja proizvođača mleka Srbije Saša Vitošević.
„Nestašica mleka već postoji. Srbija po stanovniku troši najmanje mleka u regionu i bilo bi zabrinjavajuće ako bi se potrošnja povećala jer bi tada došlo do ozbiljne nestašice“, rekao je on novinarima u Beogradu nakon Godišnje skupštine Udruženje proizvođača mleka.

Vitošević je rekao da se trenutno u sistemu proizvodnje mleka, za koje se dobijaju premije, nalazi 140.000 muznih krava i da je godišnja proizvodnja mleka u Srbiji oko 800 miliona litara.

Predstavnik Udruženja je ocenio da je proizvodnja evidentno smanjena jer je ranije Srbija mogla da zadovolji svoje potrebe, a sada uvozi i mleko i meso.

Vitošević smatra da će zbog suše i smanjenja proizvodnje kabaste hrane dodatno biti smanjen stočni fond u Srbiji, ali nije mogao da kaže za koliko.

Udruženje proizvođača mleka Srbije podržalo je dosadašnje mere Vlade Srbije za suzbijanje posledica suše i pomoć poljoprivredi. Oni su izrazili nadu da će te mere pomoći u očuvanju stočnog fonda.

Vitošević je rekao da će rezultati mera agrarne politike biti vidljivi tek za godinu dana, a da će potpuni uvid u efikasnost mera biti moguć za tri godine.

Stočari u Srbiji, kako je naveo, čine sve da smanje cenu proizvodnje i da povećaju produktivnost.

Vitošević je podsetio da je od 1. oktobra većina mlekara počela da proizvođačima plaća mleko ekstra klase 37 do 38 dinara za litar.

Kako je naveo, problem predstavlja to što samo 40 odsto od ukupne proizvodnje potpada pod kategoriju ekstra. Vitošević očekuje da država u što skorije vreme otvori nezavisnu referentnu laboratoriju za utvrđivanje kvaliteta mleka.

To će, kako je rekao Vitošević, omogućiti da se mleko proizvođačima plaća na osnovu analiza te laboratorije, a ne prema proceni mlekara, odnosno otkupljivača.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">