Izvor: (Biznis)

Cene voća i povrća su u maju i početkom juna u Srbiji uglavnom mirovale ili čak beležile pad u odnosu na prethodni period, zbog povećane ponude. „Cene bobičastog voća su značajno pale zbog bogate ponude, a pojavljuje se i koštuničavo voće – višnja, trešnja, kajsija, pa će ta kretanja sezonski značajno stabilizovati tržište“, izjavio je stručnjak iz Privredne komore Srbije Vojislav Stanković. Govoreći o dugoročnim kretanjima, on je istakao da kreatori ekonomske politike moraju da istraju na najavljenim agrarnim merama, dajući prioritet povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu, kako bi se tržište i cene osnovnih životnih namirnica u Srbiji trajno stabilizovali.

Srbija ima fantastične šanse da proizvede kvalitetno voće i povrće i to treba da postane jedan dugoročniji brend koji će se manifestovati kroz rast izvoza i stabilizaciju cena prehrambenih proizvoda, istakao je Stanković. On je dodao da Srbija ima raspoložive proizvodne kapacitete koji znatno premašuju domaće potrebe, kao i fantastične klimatske uslove. Maloprodajne cene voća na zelenim pijacama u Srbiju u maju uglavnom su stagnirale i bile na nivou iz prethodnog meseca ili nešto niže, pa su tako na primer jagode koštale od 80 do 250 dinara za kilogram, dok je njihova cena u aprilu iznosila od 150 do čak 450 dinara.
Belo i crno grožđe je zadržalo cenovni nivo iz aprila, i u maju je njihova najčešća cena iznosila 500 dinara za kilogram, pokazali su podaci Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Za kilogram krušaka najčešće je trebalo izdvojiti 250 dinara, odnosno isto kao i prethodnog meseca.Limun, banane i pomorandže su u maju na zelenim pijacama najčešće prodavani po ceni od 100 dinara za kilogram, što je na približnom nivou kao u aprilu, osim kod pomorandži čija je dominantna cena u prethodnom mesecu bila 80 dinara za kilogram. U prvih desetak dana maja evidenirana je nešto bolja ponuda i tražnja oraha, a njihova dominantna cena bila je 1.000 dinara po kilogramu. U aprilu je ta vrsta voća najčešće koštao 800 dinara. Što se cena jabuka tiče, sorta „ajdared“ je u maju koštala od 50 do 140 dinara, zlatni delišes od 60 do 180 dinara, a „greni smit“ od 70 do 180, dok su u aprilu njihove cene redom bile od 50 do 100 dinara, od 50 do 150 dinara i od 60 do 150 dinara.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">