Uz pokretanje novog investicionog ciklusa, Srbija će uskoro postati veliki proizvođač zdrave i bezbedne hrane, rekao je u Privrednoj komori Srbije ministar poljoprivrede Dragan Glamočić

Ministarstvo poljoprivrede Vlade Srbije i Privredna komora Srbije (PKS) rade na istom koloseku, kako bi zajednički rešavali nagomilane probleme u ovoj delatnosti. Vlada Srbije u cilju poboljšanja položaja u stočarstvu usvojila je izmene za spuštanja nivoa cena veterinarskih usluga, a takođe i niz izmena za poboljšanje poslovanja u živinarstvu.

Uskoro se očekuje i izrada nacrta novog zakona o zemljištu koji će posebno zaštititi dalje cepanje malih parcela u Srbiji. Pored toga, biće i povoljnih kredita za poljoprivrednike, a to znači, kamate će biti od četiri do šest odsto, jedna godina grejs perioda i otplata od tri godine uz pokriveno osiguranje. Za ovu kreditnu liniju obezbeđeno je ukupno oko devet milijardi dinara. Ovo je između ostalog istakao Draga Glamočić, ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, učestvujući u radu Odbora Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS. On je posebno naglasio da Srbija ima dovoljno kvalitetne i bezbedne hrane za domaće potrebe i izvoz.

Govoreći o stanju u stočarstvu Srbije, on je podvukao da bez veće potrošnje nema ni veće proizvodnje hrane. Po rečima Glamočića, isplaćena je i poslednja tranša dugovanja poljoprivrednicima Srbije, čime se stavlja tačka na dugovanja države poljoprivrednim proizvođačima. Kako bi se ubrzali procesi u ovoj delatnosti potrebno je i pojednostavljenje svih procedura, posebno administrativnih. Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, posebno je naglasio da je PKS veoma dobar i kvalitetan partner za saradnju, što pokazuju i dosadašnji rezultati. On je ukazao i na to da poljoprivredu očekuju bolji dani, pa je istakao da se očekuje da će se uskoro naša hrana transportovati i preko EU, odnosno Rumunije, u Rusiju. Reč je o svinjskom mesu i proizvodima od njega, što do sada nije bilo dozvoljeno. On je najavio i skoru mogućnost izmene sporazuma sa Briselom u delovima koji ne odgovaraju našim proizvođačima hrane. „U svemu tome očekujem i punu pomoć Privredne komore Srbije“, istakao je Glamočić. Ministar je ukazao na velike mogućnosti povećanja srpskog izvoza iz viših faza prerade poljoprivrednih proizvoda. Tako su se već stvorili uslovi za izvoz 24 miliona tona prerađenog mleka u kajmak i sireve, što će biti izvezeno u više zemalja, a jedna od njih je i Kina. Ministar Glamočić je najavio da će država pomoći opstanak PIK ,,Bečej’’ iz Bečeja i drugih posrnulih preduzeća koja imaju šanse za oporavak i izlazak iz krize. On je istakao da će ministarstvo odgovarajućim stimulativnim merama podržati jačanje sistema javnih skladišta da bi poljoprivrednici mogli da uskladište znatno više robe i tako sačekaju veću cenu na tržištu.

Ljubiša Jovanović, savetnik ministra poljoprivrede, govorio je o stanju na tržištu hrane u zemlji i EU. On je istakao da Srbija ima velike šanse za izvoz ,,bebi bifa’’. Posebno u EU kojoj godišnje nedostaje oko 500.000 tona ovog mesa. Po njegovim rečima, uz pokretanje novog investicionog ciklusa, Srbija će već uskoro postati veliki proizvođač zdrave i bezbedne hrane.

Učestvujući u raspravi Milivoje Miletić, savetnik predsednika PKS, je ukazao na veoma dobar dijalog vlasti sa privredom, što već donosi rezultate. On je privrednicima govorio i o trgovinskom prometu Srbije sa Kosovom i Metohijom.

Nenad Budimović, sekretar za poljoprivredu PKS govorio je o rezultatima ostvarene proizvodnje osnovnih ratarskih kultura u prošloj godini. On je istakao da je ukupan robna razmena agrara sa svetom bila 4,36 milijardi dolara. Od toga je izvezeno hrane za 2,79 milijardi, a uvezeno za 1,56 milijardi dolara. On je prisutne upoznao i sa poslovima koji ih očekuju u obavljanju predstojeće prolećne setve u Srbiji na 2,7 miliona hektara.

Kada je reč o agrarnoj proizvodnji u Srbiji danas najviše problema postoji u stočarstvu, rečeno je na sednici Odbora Udruženja za agrar PKS. I pored toga što Srbija ima povoljne prirodne uslove za njegov razvoj, ono već treću deceniju beleži negativne trendove i pad od dva do tri odsto godišnje. U strukturi ostvarene bruto vrednosti poljoprvirede u 2012. godini oko 38,1 odsto potiče od stočarstva. U stočarskoj proizvodnji koja je u 2012. godini za 8,2 odsto bila veća u odnosu na 2011. godinu, porast beleže vrednosti u govedarstvu za 0,2 odsto, ovčarstvu za 17,7 odsto i živinarstvu za 5,6 odsto, dok se pad od 6,3 odsto beleži kod svinjarstva. Međutim, kako je rečeno, uspešnog stočarstva nema bez kvalitetne ratarske proizvodnje. Za nju je potrebno i navodnjavanje, a težnja Srbije je da se navodnjava 500.000 hektara. U najavi su investicije za prvu fazu navodnjvanja na oko 24.000 hektara.

B. Gulan

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">