Najbolji izvoznik 2011. godine je kompanija „Tarket“ (Tarkett) iz Bačke Palanke. Kompanija „Tarket“ dobila je nagradu jer će vrednost njenog ovogodišnjeg izvoza premašiti 100 miliona evra, a svoje glavne proizvode – podne obloge od vinila i višeslojne parkete, uspela je da plasira pored zemalja u regionu i na tržišta Rusije, Belorusije, Ukrajine, Švedske i Poljske.
Nagradu za najbolji izvozni proizvod ove godine odnela je kompanija „Medika sistems & prodakts“ za medicinski skener koji koristi snop „iks“ zraka za generisanje trodimenzionalne slike zuba i glave. Proizvod je kompletno projektovan i proizveden u Srbiji.

U kategoriji malih i srednjih preduzeća nagradu je dobila kompanija „Fabrika specijalne opreme Goša“, koja celokupnu proizvodnju auto-mešalica za beton izvozi na tržišta Nemačke, SAD, Brazila, Belgije i Indije, a u odnosu na prošlu godinu izvoz je duplirala. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobila je i kompanija „Eleks komerc“, koja izvozi opremu za proizvodnju radioizotopa i radiofarmaceutika na tržišta Belgije, Nemačke, Švajcarske, SAD, Rusije i dr.

Nagradu za osvajanje novog izvoznog tržišta u 2011. godini pripala je preduzeću „Patent ko“, koje je uspelo da u ogromnoj konkurenciji proizvođača iz celog sveta plasira svoje proizvode na tržišta Perua i Tajlanda. Ta kompanija se bavi proizvodnjom aditiva za stočnu hranu, kao i transferom tehnologije u domenu proizvodnje bezbednog i kvalitetnog mesa.

Specijalnu nagradu za najbolju ženu preduzetnika, koju SIEPA po prvi put dodelljuje ove godine, dobila je Biljana Jovanović iz kompanije „Luna“, koja se bavi proizvodnjom ženske konfekcije. Ta kompanija je vrlo aktivna u afirmaciji ženskog preduzetništva kod mlađe populacije, a 98 odsto zaposlenih su žene. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobila je i Marina Milović iz kompanije „Maja promet“, koja je kao Ambasadorka ženskog preduzetništva dala lični doprinos razvoju kako ženskog, tako i preduzetništva uopšte u Srbiji. Evropska komisija intenzivno neguje promociju ženskog preduzetništva i u tu svrhu je pokrenula projekat pod nazivom „Evropska mreža ambasadora ženskog preduzetništva“, kojem se pridružila i Srbija.

Sponzori ovogodišnje dodele Nagrade za izvoznika godine su „Prokredit banka“, koja je firmi „FSO Goša“ uručila ček u iznosu od 15.000 evra za unapređenje izvoznih aktivnosti, „DHL International Beograd“ koja je firmi „Patent ko“ dodelila nagradu u visini od 10.000 evra u uslugama izvoza i „Oranž studio“, koja je firmi „Medika sistems & prodakts“ dodelila nagradu u visini od 10.000 evra u vidu izrade promotivne marketinške kampanje. SIEPA je „Luni“ uručila nagradu u vidu programa obuke zaposlenih u cilju unapređenja prodaje, efikasnosti i radnih sposobnosti.

SIEPA dodeljuje ovu nagradu od 2004. godine, sa namerom da ovo državno priznanje posluži kao stimulans za nove izvozne poduhvate najboljim izvoznim preduzećima u Srbiji. Nagrada donosi i ekskluzivno pravo da nagrađene kompanije u svom materijalu koriste logo „Izvoznika godine“. Pored toga, manifestacija „Izvoznik godine“ je izabrana za jedan od dogadjaja iz Srbije u okviru Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća (SME WEEK 2011), kampanje promocije preduzetništva pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Izvor: SIEPA

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">