Reklama

Razvojni fond Abu Dabija odobrio 200 miliona dolara kredita za navodnjavanje u Vojvodini i Mačvi. Polovina namenjena za izgradnju 13 sistema, a ostatak za kreditiranje poljoprivrednika

PRVIH 200 miliona dolara kredita iz Razvojnog fonda Abu Dabija trebalo bi uskoro da „stignu“ u Srbiju. Polovinu ovog iznosa otplaćivaće Srbija, na ime kredita za razvoj navodnjavanja, a polovinu srpski poljoprivrednici koji će kroz zajam kupovati savremenu mehanizaciju.

Prema rečima Mlađana Dinkića, zamenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Fond je Srbiji već poslao predlog ugovora koji naša vlada treba da prihvati, a potom da se ugovor ratifikuje u Skupštini.

– Prva tranša od 100 miliona dolara bila bi korišćena za sisteme za navodnjavanje na 13 lokacija, pre svega u Vojvodini i Mačvi. A prilikom boravka u Abu Dabiju, dogovorena je i tranša od 100 miliona dolara za povoljne kredite poljoprivrednicima širom Srbije – ističe Dinkić.

Vlada Srbije se, sa Razvojnim fondom Abu Dabija, krajem marta, dogovorila o investicijama od 400 miliona dolara. Polovina ove sume je bila namenjena za razvoj navodnjavanja, a ostatak za povoljno kreditiranje poljoprivrednika.

Zajam od prvih 100 miliona dolara iz Razvojnog fonda Abu Dabija biće odobren na 20 godina, pri čemu se prvih pet godina neće otplaćivati glavnica. Kamatna stopa, prema ranijim najavama, biće 2,5 odsto. Ovim kreditom trebalo bi da se 25.000 hektara plodnog zemljišta pokrije najsavremenijom opremom za navodnjavanje.

Dve opštine iz regiona Mačve, Šabac i Bogatić, prve su uradile studije izvodljivosti projekta, tako da bi, prema najavama, četvrtina novca iz prve tranše, oko 22 miliona evra, bila usmerena upravo u ovaj region za navodnjavanje oko 8.000 hekatara.

RADE U 59 ZEMALJA SVETA

Razvojni fond Abu Dabija postoji od 1971. godine, sa ciljem da finansira razvojne projekte u zemljama u razvoju. Kredite i donacije plasira u ime vlade Abu Dabija. Ukupna vrednost dosadašnjih zajmova, donacija i investicija koje je u protekle četiri decenije plasirao Fond i vlada Abu Dabija dostiže 9,5 milijardi dolara za 325 razvojnih projekata u 59 zemalja širom sveta.

Izvor: Novosti

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">