Bilo bi dobro da država otkupi dodatne količine pšenice ovogodišnjeg roda, po ceni od 20 dinara za kilogram, kao što je to učinjeno ovih dana otkupljivanjem skoro 60.000 tona, izjavio je danas Tanjugu poljoprivredni proizvođač iz Vognja, Pavle Nenadović.

Iako se tom cenom praktično samo pokrivaju troškovi proizvodnje, ona je ipak znatno veća u odnosu na tržišnu od 16 dinara, pa čak i pola dinara manje, koliko se trenutno nudi na tržištu za kilogram pšenice, kazao je on i dodao da će većina proizvođača ostvariti gubitak, uprkos dobrom prosečnom rodu od oko pet tona po hektaru.

Napominjući da nije računao svoje troškove u ovogodišnjoj proizvodnji pšenice, jer to ne želi da čini, nego hoće da proizvodi, Nenadović je istakao da i bez te kalkulacije zna da je, kao i mnogi drugi poljoprivrednici „upao u makaze visokih ulaganja a niskih cena“.

On je već desetak godina jedan od naših najozbiljnijih individualnih proizvođača pšenice, a poslednje četiri godine seje standardnih 300 jutara, za šta su neophodna znatna finansijska ulaganja.

Iako je ovog leta ostvario visoke prinose od 8,5 tona po hektaru, a na jednoj parceli i više od 10 tona, tako dobar rod hlebnog žita neće se isplatiti po ovako niskoj tržišnoj ceni jer, kako napominje Nenadović, samo će mu za arendu otići više od trećine ukupnog roda.

Cena zakupa poljoprivrednog zemljišta u tom mestu u rumskoj opštini je oko 250 evra po jutru što, obračunato po aktuelnoj tržišnoj ceni, iznosi oko 18 metričkih centi pšenice.

Uz to su i veoma veliki izdaci za seme, mineralno đubrivo, gorivo i druge troškove u proizvodnji, podsetio je Nenadović i napomenuo da je pšenicu četiri puta prskao fungicidima, što najbolje govori o tome koliko su velika ulaganja u proizvodnji te kulture.

On smatra da su podsticaji iz državnog budžeta dobrodošli proizvođačima, koliki god da su ali bi, kako je rekao, bilo dobro kad bi poljoprivrednici dobijali subvencionisane kredite za obrtna sredstva.

Nenadović je prodao 50 tona svoje pšenice republičkoj Direkciji za robne rezerve a ostatak roda je lagerovao, kako bi sačekao bolju cenu, ukoliko je bude.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">