Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine postigli su danas sporazum o načinu i rokovima za prevazilaženje problema koji se pojavljuju u realizaciji podsticaja za genetsko unapređenje stočarstva i isplati premija za mleko.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede, koje je objavljeno nakon sastanka ministra Gorana Kneževića sa predstavnicima te Asocijacije, ne navode se detalji sporazuma.

Knežević je, kako piše u saopštenju, tokom sastanka sa predstavnicima Asocijacije istakao da je aktuelna Vlada Srbije konkretnim potezima – usvajanjem Zakona o podsticajima u poljoprivredi i dvostruko većeg agrarnog budžeta, jasno pokazala da želi oporavak i napredak srpske poljoprivrede.

Knežević je ocenio da „današnji sporazum pokazuje da Ministarstvo poljoprivrede želi da rešava probleme koji su nastajali godinama i da u tome želi partnerski odnos sa poljoprivrednim proizvođačima“.

Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine najavila je za danas u podne protest ispred Vlade Srbije zbog neisplaćenih zaostalih premija i regresa, kao i drugih neispunjenih obaveza države prema stočarima, ali je protest otkazan sinoć, nakon što je postignut dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede.

Predsednica te Asocijacije Sanja Bugarski rekla je sinoć agenciji Beta da će u sporazumu biti jasno precizirane odredbe i način rešavanja navedenih problema.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je juče da je isplaćeno 284 miliona dinara premija za mleko predato mlekarama u poslednjem kvartalu 2012. godine.

Istaknuto je da se isplate premija za mleko nastavljaju svakodnevno i da će biti u potpunosti realizovane tokom aprila.

Ministarstvo poljoprivrede je navelo da je u martu isplatilo ukupno više od 900 miliona dinara podsticaja poljoprivrednim proizvođačima, a počela je i prodaja regresiranog goriva.

Isplata podsticaja u poljoprivredi bi bila još efikasnija, naveli su iz tog ministarstva, da tokom prošlog meseca nije došlo do prinudne naplate Ministarstvu u iznosu od 180 miliona dinara zbog neodgovorne politike bivšeg ministra Saše Dragina.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">