Reklama

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da će država izdvojiti između 18 i 19 milijardi dinara, odnosno oko 160 do 170 miliona evra za saniranje posledica suše i to je najveća pojedinačna pomoć poljoprivrednicima u prethodnih 25 godina. Kako je rekao, Vlada želi da paorima napravi ambijent u kojem će moći da planiraju šta će i kako da proizvode u narednih nekoliko godina.
„Štete su velike. Iznose oko 50 odsto jesenjeg roda. Još nemamo tačne procene koliki je ceh suše, ali je suma sigurno ogromna. Uz direktne posledice suše, imaćemo i indirektne, koje će se odraziti i na cene hrane i na izvoz i na standard građana“, rekao je za današnje „Novosti“ Goran Knežević.

On smatra da pomoć sigurno neće potpuno da sanira posledice suše, ali da će država, međutim, novim merama pomoći poljoprivrednim proizvođačima da zasnuju novu proizvodnju.

Kako je dalje rekao, država mora povećati agrarni budžet jer ulaganja u poljoprivredu se, prema njegovim rečima, na najbolji mogući način i u najkraćem mogućem roku vraćaju.

„U tome se slažu svi članovi Vlade. Srbija ima najviše resursa u oblasti poljoprivrede. Prošle godine je budžet iznosio oko 2,4 odsto republičke kase, a u našem planu je da do 2014. stignemo do pet odsto. U 2013. godini, prema projekcijama budžeta koji sada pravimo, stići ćemo do četiri odsto“, dodao je on.

Knežević je, povodom zamerki poljoprivrednika zbog nestabilnih uslova poslovanja gazdinstava u Srbiji, rekao da se svake godine uslovi menjaju i zato, kako je kazao „želimo da im napravimo ambijent stabilne agrarne politike, u kojem će moći da planiraju šta će i kako da proizvode u narednih nekoliko godina“.

„Ovih dana ću formirati radnu grupu za izradu zakona o podsticajima u poljoprivredi, koja će ova pitanja razrešiti za naredne četiri godine“, najavio je ministar dodajući da će skupštini biti predložen u novembru, uoči donošenja zakona o budžetu.

Na pitanje kakva je sudbina više od 1.500 agronoma koje je država prošle godine angažovala, on kaže da su, „politikantskom merom i megalomanskim projektom bivšeg ministra poljoprivrede, agronomi pred početak izborne trke zaposleni i prevareni“.

„Rečeno im je da će raditi godinu dana, a imali su ugovore na tri meseca. Nismo raskidali te ugovore, već ih nismo nastavili. Potrebne su ogromne svote novca koje nemamo. Zatekli smo dug od oko 200 miliona, a čekao nas je u narednom tromesečju račun od 500 miliona dinara. Dogovorili smo se sa poljoprivrednim stručnim službama da najbolje agronome aktiviramo za neke projekte. Recimo za popis poljoprivrede koji sledi. Biće ih manje, jer je bilo nerealno zaposliti 1.685 ljudi“, objasnio je Knežević.

On je rekao i da su u poljoprivredi investicije posebno važne, jer se klimatski uslovi menjaju.

„Od umereno kontinentalne zemlje, mi dolazimo već u žarki pojas. Zato su važni zalivni sistemi i navodnjavanje. Država nije u mogućnosti da to finansira, a naša ideja je da stimulišemo poljoprivredne proizvođače i investitore, koji bi ulagali u te sisteme. Na nama je da uradimo dobar plan, a moramo da iskoristimo postojeće resurse. Pre svega kanal Dunav – Tisa – Dunav, koji je neko pametan napravio, a neko dovoljno nepažljiv nije iskoristio njegove mogućnosti i dopustio da bude u ovakvom stanju. Kad iskoristimo resurse koje imamo, putem investicija, pre svega stranih, treba da dovedemo ljude koji će da naprave kvalitetan sistem. Ovih dana smo imali razgovore sa predstavnicima Svetske banke, Holandije, Izraela, čije su firme zainteresovane za te projekte“, rekao je on.

Na pitanje da li previranja u lokalnim samoupravama mogu da ugroze vladajuću koaliciju i rad Vlade, Knežević kaže da je vlast na republičkom nivou vrlo čvrsta.

„Postignuti su jasni dogovori između članica koalicije i imamo zajedničke ciljeve. Vide se i prvi rezultati i u poljoprivredi i u borbi protiv korupcije, kao i u stvaranju ambijenta za poslovanje privrede. Očekujemo da će Vlada u punom kapacitetu nastaviti da radi u narednom periodu i da će, bez obzira na politička previranja na lokalu, ostvariti rezultate kakve očekujemo mi u Vladi, ali pre svega građani“, kazao je ministar poljoprivrede Knežević za „Novosti“.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">