Direktor Produktne berze „Novi Sad“ Žarko Galetin ocenio je danas da država nije obezbedila dovoljne količine pšenice da bi mogla eventualno da interveniše na tržištu i zaštiti cenu brašna i hleba.

On je agenciji Beta rekao da je za Robne rezerve, preko Produktne berze, država otkupila tek nešto više od 15 odsto planiranih 100.000 tona, zato što je zbog loše procene, ponudila cenu koja je niža od tržišne.

„S obzirom i na dešavanja na međunarodnom tržištu i kod nas, mislim da država nije obezbedila dovoljno količina da bi relaksirano mogla da pravi planove u pogledu intervencija na tržištu, kao što je to bilo, recimo, prošle godine“, rekao je on.

Galetin je podsetio da je država ponudila cenu od 23 dinara po kilogramu sa porezom na dodatu vrednost (PDV), dok se kilogram pšenice na berzi danas prordaje po ceni od preko 26,5 dinara i to bez PDV.

„Sa otkupljenih nešto malo više od 15.000 tona država i postojećim prelaznim rezervama neće imati neophodne strateške rezerve“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, država bi morala da nađe način da otkupi dodatnu količinu pšenice, jer sve ukazuje na to da se ulazi u period skupe hrane i da će se relativno brzo pojaviti potreba da država interveniše i na tržištu pšenice.

„Mislim da bi država morala nešto da preduzme po tom pitanju i da bi morala da se otkupi još jedna, dodatna, količina pšenice. Na koji način, po kojoj ceni i kakav će tajming da izabere, to je sad pitanje procene“, rekao je direktor novosadske Produktne berze.

On je istako da bi to trebalo uraditi tim što je i situacija na tržištu kukuruza, zbog slabog roda, nezavidna i da je ta žitarica skuplja od pšenice, tako da pšenica sve više odlazi u proizvodnju stočne hrane.

„To nije dobro, jer može da ubrza nenamensku potrošnju pšenice i da tako država uđe u problem da u jednom trenutku mora da interveniše na tržištu pšenice kao bi zaštitila i odbranila cenu brašna, odnosno cenu hleba“, rekao je Galetin.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">