Izvor: Beta

Država je za potrebe Republičkih robnih rezervi tokom dva dana otkupa pšenice ovogodišnjeg roda, prema preliminarnim podacima, kupila oko 50.000 tona žita na Produktnoj berzi u Novom Sadu, saopštila je danas ta berza. „Prvog dana trgovanja otupljeno je 36.472 tona žita, dok su prema preliminarnim podacima danas stigli zahtevi za prodaju oko 12.500 tona, što iznosi skoro polovinu predviđenih otkupnih količina od 100.000 tona“, rekao je agenciji Beta direktor Produktne berze Žarko Galetin.

Prema njegovim rečima, 95 odsto zahteva za prodaju pšenice stiglo je iz Vojvodine, a kvote su ispunili Južnobački, Zapadnobački i Sremski okrug. Galetin smatra da bi moglo doći do preraspodele kvota, jer se ranijih godina dešavalo da pojedini okruzi, poput Pčinjskog ili Pirotskog, imaju malo ili uopšte nemaju zainteresovanih gazdinstava za prodaju pšenice državi.

„Ratari iz centralne Srbije, po svemu sudeći, neće uspeti državi da prodaju kvotu od 50.800 tona pšenice, što pokazuje dinamika otkupa u ovim krajevima zemlje. Zbog toga će Republička direkcija za robne rezerve najdalje za desetak dana tu kvotu preusmeriti na Vojvodinu, gde kod seljaka postoji veći interes za prodaju hlebnog žita državi“, naveo je Galetin.

On je objasnio da se država po svoj prilici preračunala, dodeljujući veću kvotu za otkup od 50.800 tona seljacima iz centralne Srbije. „Ključ za kvote pšenice za otkup bila je veličina setvenih površina pod pšenicom. Ove godine desilo se, valjda prvi put u istoriji, da je u Vojvodini zasejano manje pšenice nego u centralnoj Srbiji, što je i uslovilo iznos kvota“, dodao je Galetin.

Prema njegovim rečima, dosadašnji tok otkupa ovogodišnje pšenice ukazuje da su seljaci konačno počeli da tržišno razmišljaju. „Ovogodišnji otkup pokazao je da su seljaci shvatili da je pšenica samo tržišna, berzanska roba, i da ne treba da reaguju kao nekad na prvu nabačenu cenovnu ponudu. Činjenica je da ima i onih seljaka koji još kalkulišu, čekajući veću cenu hlebnog žita“, naveo je Galetin.

Juče, prvog dana otkupa putem novosadske Produktne berze, ratari su državi prodali oko 40.000 tona pšenice. Vlada Srbije prošle nedelje donela je odluku prema kojoj će za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve od seljaka otkupiti 100.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara za kilogram. Istom odlukom utvrđeno je da se otkup ove količine pšenice vrši putem novosadske Produktne berze.

Pšenica se otkupljuje od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u individualnom sektoru i zemljoradničkih zadruga, koje moraju imati registrovano gazdinstvo. Minimalna količina pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog, registrovanog, komercijalnog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10, a maksimalna 80 tona. Odluka o otkupu žita je doneta zbog povećanja zaliha robnih rezervi i kao pomoć poljoprivrednoj proizvodnji.

Radi ravnomerne teritorijalne zastupljenosti pri otkupu pšenice, svaki okrug je dobio odgovarajuću kvotu koja je na raspolaganju potencijalnim prodavcima žita. Prema toj odluci, od registrovanih gazdinstava biće otkupljivano od 10 do 80 tona, dok je maksimalna količina koja će biti otkupljivana od zadruga 150 tona pšenice. Država će ratarima otkupljenu pšenicu platiti u roku od 15 dana, od dana dostavljanja kompletne dokumentacije o izvršenoj prodaji.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">