Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević izjavio je da građane Srbije očekuje neminovno povećanje cena hrane, ali da će država učiniti sve da „ublaži tu eksploziju cena“.
„Mora se učiniti sve da građani i njihov standard ne bude mnogo ugroženi povećanjem tih cena“, naveo je on i dodao da je država spremna da eventualno interveniše na tržištu.

Knežević je kazao da za to trenutno nema dovoljno roba u Robnim rezervama, ali je dodao da „postoji i drugi metodi kojima se može intervenisati na tržištu“.

„To su administrativni metodi ograničavanja marži i cena što nisu uputni modeli i ja nisam za to, ali ako budemo prinuđeni moraćemo da intervenišemo i na taj način“, rekao je ministar poljoprivrede.

Knežević je podsetio da je rast cena hrane svetski trend zbog povećanja broja stanovnika i da Srbija ne može biti izolovana od tih uticaja.

On je naveo da je i suša uzrok poskupljenja osnovnih poljoprivrednih proizvoda, jer je smanjila pre svega rod sirovina koje se koriste za stočnu hranu, što opet dovodi do poskupljenja stoke, a nakon toga mesa i mleka.

Menjaćemo Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Ministarstvo poljoprivrede Srbije razmišlja o izmeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu jer je njegova primena pokazala mnoge nedostatke, izjavio je resorni ministar Goran Knežević.

„Svakodnevno dobijam četiri do pet dopisa u kojim se stavlja primedba na taj zakon“, rekao je on i istakao da će država pokušati da zakon ispravi u najkraćem roku, kako bi poljoprivrednici znali na šta da računaju sledeće godine.

Knežević je kazao i da nije tačno da će građani Evropske unije (EU) od 2014. moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, jer sve zemlje Unije još nisu ratifikovale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što znači da će „tek nakon toga i posle isteka od četiri godine oni (stranci) moći da konkurišu (za zemljište)“.

„Do tada imamo vremena i sistemskim zakonima ćemo pokušati da regulišemo to pitanje. Poljoprivredno zemljište je veliki resurs koji ne smemo da rasprodamo, kao što smo rasprodali preduzeća“, rekao je ministar.

Produžetak roka za liberalizaciju uvoza

Knežević je kazao i da od Evropske komisije još uvek nije zatražio da Srbiji produži rok za liberalizaciju uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Unije, ali je naveo da je o tome razgovarao u bilateralnim susretima sa predstavnicima pojedinih zemalja EU.

„O tome će se razgovarati u Vladi Srbije, jer je to i političko pitanje“, rekao je on i dodao da se tek razmatrati roba koja bi mogla da bude obuhvaćena eventualnim produžetkom roka, odnosno da Ministarstvo poljoprivrede radi potrebne analize.

On očekuje da će zahtev Srbije biti usvojen i da početak liberalizacije neće biti 1. januara 2014. godine, odnosno da će „biti pomeren barem za nekoliko godina“.

Knežević je ponovio i da će krajem septembra početi javna rasprava o predlogu zakona o podsticajima u poljoprivredi.

On očekuje da će taj zakon biti usvojen u novembru, zajedno sa zakonom o budžetu, i da će napraviti prepoznatljiv ambijent za poljoprivredne proizvođače na rok do pet godina.

Ministar poljoprivrede je ocenio i da bi Direkcija za robne rezerve morala da se transformiše i to podelom na deo za strateške rezerve, koji bi mogao da bude pod nadležnošću Vojske, i na deo za intervencije na tržištu radi stabilizacije cena, koji bi mogao da bude nadležnost ministarstva poljoprivrede ili trgovine.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">