Reklama

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da će subvencije za umatičena grla ove godine iznositi 25.000 dinara po kravi, što je dvostruko više nego 2010. godine

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Milan Petrović rekao je da će regres za ratarsku proizvodnju ostati 14.000 po hektaru i potvrdio da će premija za mleko biti povećana sa 1,5 na pet dinara po litru.
„Mislim da će stočari zbog povećanih davanja dobiti ohrabrenje da nastave da se bave tom proizvodnjom“, kazao je on.

Petrović je naveo da će ove godine biti odobravan i povraćaj sredstava od 30 do 50 odsto za kupovinu osnovnog stada, a država će finansijski pomagati izgradnju i adaptaciju silosa i hladnjača.
Istakao je da će biti nastavljena i pomoć kreditiranju poljoprivredne proizvodnje, podsetivši da je to 2010. godine omogućilo plasman u agrar veći od 75 milona evra. On je kazao i da će poljoprivreda Srbije nastaviti proces evro-integracije u kojem je jedan od najvažnijih ciljeva prilagođavanje zajedničkoj agrarnoj politice EU.

„Dobijanje statusa kandidata (za Srbiju) će za poljoprivredu značiti mogućnost da iz pretpristupnih fondova (EU) godišnje dobije od 50 do 60 milona evra“, istakao je Petrović. Dodao je da je za poljoprivredu važno što je Srbija pre nekoliko dana dobila mogućnost izvoza mesa i mleka i proizvoda od mesa i mleka u carinski savez Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana. Slobodan Aćimović, predsednik Fonda za doškolovavanje mladih poljoprivrednika „Borka Vučić“ koji je organizovao Sabor, kazao je da je taj fond danas dodelio 35 stipendija đacima srednjih poljoprivrednih škola i fakulteta, a četiri krave dao mladim poljoprivrednicima.

Aćimović je kazao da će među 30 kandidata koje su imenovale lokalne samouprave, biti odabran i dobitnik traktora, poljoprivrednik mlađi od 35 godina, koji ima najmanje troje dece, a lošeg je materijalnog stanja.
On je podsetio da je Fond sa više od 3.000 članova, koji je osnovala Borka Vučić 2000. godine, do sada dodelio 200 stipendija studentima i đacima.

Izvor: (Biznis)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">