Vlada Srbije usvojila je danas uredbe kojima su duplirane subvencije u stočarskoj proizvodnji i povećana premija sa pet na sedam dinara za litar mleka, izjavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević.
Vlada je za umatičena grla predvidela subvencije od 25.000 dinara godišnje po grlu za pravna i fizička lica, za tov junadi 10.000 dinara i za tov svinja 1.000 dinara, rekao je Knežević na farmi BD Agro u Dobanovcima gde prisustvuje godišnjoj skupštini Holštajm asocijacije Srbije i Udruženja proizvođača mleka Srbije.

On je poručio da je država ovim merama htela da ublaži posledice suše i podstakne stočarsku proizvodnju, s obzirom da je stočarski fond u Srbiji drastično smanjen, kao i proizvodnja mleka, od kojeg je samo 40 odsto ekstra klasa.

Holštajm asocijacija Srbije i Udruženje proizvođača mleka Srbije pozdravili su ove uredbe Vlade Srbije.

500 kilograma kukuruza za sva grla

Ministar je kazao da bi već na sledećoj sednici vlade trebalo da bude usvojena uredba koja će predvideti 500 kilograma kukuruza za sva grla koja su u sistemu premiranja.

Kako je podsetio, država je već počela da otkupljuje 200.000 tona kukuruza za robne rezerve, koji će biti namenjen podsticaju stočarstva.

Knežević je dodao da će poljoprivrednici od sledećeg četvrtka za subvencionisane poljoprivredne kredite moći da dobiju grejs period od godinu dana.

Prema njegovim rečima, za desetak dana će biti pripremljen sistemski zakon o podsticanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja koji će omogućiti predvidivost poslovanja u poljoprivredi, a zatim će uslediti i javna rasprava o tom aktu.

Knežević je dodao da će budžet u 2013. godini biti restriktivan, jer predviđa smanjenje deficita budžeta na 3,5 odsto BDP.

On je naglasio da će dobar deo agrarnog budžeta u idućoj godini biti namenjen raznim investicijama, kao i da bi u 2014. agrarni budžet trebalo da iznosi pet odsto ukupnog republičkog budžeta.

Ministar je najavio da će do kraja 2013. Srbija dobiti i referentnu laboratoriju za analizu kvaliteta mleka, s obzirom da taj posao sada obavljaju mlekare pojedinačno.

Udruženje proizvođača mleka pozdravilo mere vlade

Udruženje proizvođača mleka Srbije pozdravilo je mere koje je danas usvojila Vlada Srbije za pomoć stočarstvu, upozorivši da će se ovogodišnja suša najviše negativno odraziti na tu granu poljoprivrede.

Član Udruženja Saša Vitošević je rekao da je nestašica mleka već prisutna u Srbiji, s obzirom da dnevno uvozimo između 80 i 100 tona sirovog ili prerađenog mleka iz regiona.

Vitošević je rekao da Srbija u regionu ima najmanju potrošnju mleka po glavi stanovnika.

On je rekao da je suša ove godine drastično smanjila proizvodnju stočne hrane i da će se bez obzira na mere vlade osetiti manjak stočne hrane što će dovesti do smanjenja stočnog fonda.

Vitošević je kazao da će nedavno započeti popis poljoprivrede u Srbiji pokazati koliko tačno imamo muznih krava, kao i da je na osnovu sadašnjih podataka u sistemu premija registrovano oko 110.000 krava, koje ukupno proizvode oko 800 miliona litara mleka godišnje.

Sa sivim tržištem, prema njegovim rečima, ukupno proizvodnja mleka u Srbiji je 1,3 milijarde litara mleka godišnje.

“Ne može se očekivati od mlekara da plaćaju veću cenu nego što je u EU, gde se prosečno plaća 32 evrocenta po litru za ekstra kvalitetno mleko“, rekao je Vitošević.

On je kazao da većina mlekara u Srbiji od 1. oktobra plaća proizvođačima između 37 i 38 dinara po litru za mleko ekstra kvaliteta.

Vitošević je napomenuo da se u Srbiji proizvodi samo 40 odsto mleka ekstra kvaliteta i da većina farmera dobija manje novca.

Izvor: Tanjug, RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">