Mnogo pre filmova o Hariju Poteru, po naredbi carice Marije Terezije, svako seosko dvorište u Vojvodini i ostalom delu Austro-Ugarskog carstva moralo je imati bar jedno stablo oskoruše, zbog sprečavanja gladi i zdravije ishrane dece.

U to vreme, lekovita svojstva oskoruše, posebno sušene, bila su opšte poznata, a mlevena oskoruša se u vreme „gladnih“ godina dodavala u hlebno brašno, radi kvaliteta i kvantiteta.

Danas, mnoga deca ne znaju šta je oskoruša jer je ova voćka skoro izumrla u Srbiji, za razliku od mnogih evropskih zemalja koje uzgajanju „veštičijeg stabla“ i preradi plodova oskoruše pridaju veliku pažnju (u Francuskoj i Velikoj Britaniji veoma su popularni kompot i rakija od oskoruše).

Stanovnici Finske i Švedske u prošlosti su preživljavali duge zime zahvaljujući zalihama sušene oskoruše.

U Srbiji ovog voća ima najviše na području između Stare planine i Homolja.

Oskoruša je najdugovečnije listopadno drvo i važi za jednu od najotpornijih vrsta na aerozagađenje. Njen rod ne napada nijedan parazit, pa zato ona i ne zahteva nikakvu zaštitu.

Oskoruša je rasprostranjenija u hladnijim predelima, mada je otporna na sušu i vrućinu. Nema posebne zahteve u pogledu zemljišta, ali najbolje uspeva na dubokom i plodnom tlu. Dobro podnosi sušu a zimi izdrži temperaturu do –30 stepeni. Jedino zahteva dovoljno svetlosti.

S obzirom na negu i uzgoj, oskoruša je vrlo skromna biljka, obrezivanje se vrši samo ako je nužno.

Plodovi oskoruše se jedu samo kad postanu natruli. Ne sadrže nijedan štetni agens (oksidansi, fenolna jedinjenja itd). Ovakvim sastavom blagovremeno deluje na redukcioni proces u ćelijama, zatim na žuč, jetru, ćelije mozga, celokupan nervni sistem. Plod ove voćke bez bojazni mogu jesti dijabetičari zbog minimalne zastupljenosti saharoze.

Plodovi oskoruša su višenamenski, koriste se sušeni, za pravljenje kompota, proizvodnju rakije, a kod spravljanja žestokog pića daju jako kvalitetan liker.

U filmovima o Hariju Poteru, natprirodna svojstva drveta oskoruše (Rowan Tree) posuđena su iz keltske mitologije. Kelti i ostali narodi Britanskog ostrva su verovali da oskoruša štiti od zle magije. To je jedan od razloga zašto je zovu „veštičije drvo“. Drugi razlog je što plod oskoruše, kao i kod mušmule, ima završetak u obliku pentagrama koji je čest simbol u paganstvu.

Tradicionalna škotska narodna pesma „Oh, RoWan Tree“ koristi drvo kao simbol doma i udobnosti.

Izvor: Gde Investirati

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">